Tivadar napja van. | 2024.04.20

Eurostat: magasabb a másodgenerációs bevándorlók képzettsége a helyi születésűeknél az EU-ban

2016-10-28 18:13:00

 Magasabb végzettségüknek köszönhetően a második generációs bevándorlók általában jól tudnak elhelyezkedni az Európai Unió (EU) munkaerőpiacán, gyakran megelőzve a "tősgyökeres" uniós polgárokat - írta friss jelentésében az unió statisztikai hivatala pénteken.

    Az Eurostat jelentése szerint 2014-ben az Európai Unió területén élő 25-54 éves korosztályban a második generációs bevándorlók között (akiknek valójában a szülei érkeztek külföldről, ők maguk már mostani hazájukban születtek) magasabb volt az egyetemi végzettséggel rendelkezők aránya (38,5 százalék), mint helyi születésű kortársaiknál (30,9 százalék). Az uniós háttérrel nem rendelkező másodgenerációs bevándorlók között is (akiknek a szülei EU-n kívüli országból érkeztek) a felsőfokú végzettségű aránya (36,2 százalék) magasabb, mint a helyieké.
    A hivatal azt is megemlítette, hogy a második generációs bevándorlók felsőfokú végzettségi arányszámai egyértelműen magasabbak az első generációsokénál. Utóbbiak közül a nem unióban születettek körében 29,4 százalék, az unió egy másik tagállamában születetteknél 33,3 százalék végzett főiskolát vagy egyetemet.
     A statisztikai hivatal országos bontást is közölt. Eszerint Portugáliában, Cipruson, Máltán, Magyarországon, az Egyesült Királyságban és Olaszországban 5 százalékos eltérés is lehet a helyi születésűek és a másodgenerációs bevándorlók között az utóbbiak javára, míg Belgiumban, Luxemburgban, Litvániában, Csehországban és Finnországban a helyiek "vezetnek" legalább 5 százalékkal. 
    Magyarországon a 2014-es adatok szerint a másodgenerációs bevándorlók között 35,6 százalék a felsőfokú végzettségűek aránya, az első generációs bevándorlóknál 33,7, a magyar felmenőkkel rendelkezők között pedig 24,9 százalék.
    Az első és második generációs bevándorlók "versenyében" utóbbiak legalább 10 százalékkal megelőzték az előbbieket Cipruson, Szlovéniában, Görögországban, Portugáliában és Olaszországban. Luxemburgban, Lengyelországban és Csehországban viszont a külföldről közvetlenül bevándoroltak képzettebbek a statisztika szerint, hiszen köztük legalább 10 százalékkal magasabb az egyetemi végzettségűek aránya, mint a bevándorló szülőktől, de már ott születettek körében.