Zita napja van. | 2024.04.27

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai kiürült iraki keresztény városokban jártak

2016-10-28 17:15:00

 Romos épületek, felgyújtott templomok és robbanócsapdák várják a visszatérőket a kiürült észak-iraki keresztény városokban - számolt be a magyar Ökumenikus Segélyszervezet az észak-iraki Bartillában és Hamdaníjában tapasztalt állapotokról az MTI-hez eljuttatott közleményében.

    A segélyszervezet munkatársa egy nagyrészt egyházi vezetőkből álló küldöttség részeként, segélyszervezeti szakaemberként hozzálátott a települések humanitárius felméréséhez. Helyszíni jelentése szerint súlyosan megrongálódott, felgyújtott és belülről szétvert épületek ezreinek látványa tárult a küldöttség szeme elé az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet támadásai miatt szinte teljesen kiürült két keresztény városban.
    A segélyszervezet szerint a lakosság elmenekülése miatt több mint két éve nagyrészt üresen álló városok épületei rengeteg munkával állíthatók csak helyre. A közlemény kiemeli a bartillai Szent György templomot: a bent lévő tárgyakat összetörték, az egyházi könyveket elégették, a kereszteket letörték, a templomkerti egyházi sírokat megrongálták.
    A hamdaníjai Szent Borbála templom a környék legnagyobb zarándokhelye. A közlemény szerint a város visszafoglalását követően az ott maradó keresztények első dolga a templom keresztjeinek a lehetőségek szerinti visszaállítása volt.
    Az Ökumenikus Segélyszervezet rámutatott, hogy a küldöttség látogatásai alatt is folytak még szórványos harcok. A felmérés során számos iraki katona megdöbbentő történetével szembesült a delegáció, ami rávilágít, hogy a harcok milyen pusztítást végeztek az emberek lelkében és tudatában.
    A humanitárius munka dandárját jelenleg a városokból elmenekültek ellátása jelenti - mondta el az MTI-nek telefonon Kis Boáz, a szervezet szóvivője. A két keresztény város korábbi lakossága az észak-iraki kurd terület fővárosában, Erbílben vagy a Moszultól északra fekvő Dohúkban él. Sokan mások pedig menekülttáborban laknak.
    A segélyszervezet leszögezte: a keresztény városokba történő visszaköltözés első lépése az aknamentesítés, majd - várhatóan több hónap múlva - az épületek felújítása lehet. A két város oktatási intézményeinek épületei még állnak, de teljesen fel kell őket újítani és be kell őket rendezni. Az iraki államnak erre aligha van kapacitása, ezért külföldi segítségre van szükség.