Gedeon napja van. | 2024.03.28

Cziffra György szellemisége előtt tiszteleg az Országos Zongoraverseny

2016-10-28 12:06:21

 

Azt a tehetséges fiatal pianistát keresi a zsűri a budapesti MOM Kulturális Központban vasárnap kezdődő Országos Zongoraversenyen, aki többet tud adni a manuális gyorsaságnál és méltóképpen képviseli Cziffra György világhírű zongorista szellemiségét, zenei intellektusát - mondta el Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál részét képező zongoraverseny zsűrijének tagja pénteken az M1 aktuális műsorában. 

 

    A zsűri a húsz jelentkező közül 11 fiatal versenyzőt választott ki, akik két fordulóban mutatják be tudásukat október 30. és november 5. között - fejtette ki Balázs János. 
    A versenyen 1990 és 2001 között született művészek vehetnek részt Magyarországról és a szomszédos országokból. A résztvevőknek kötelező jelleggel elő kell adniuk egy Cziffra György által készített átiratot, valamint egy Dubrovay László-művet - ez utóbbiért különdíj is jár. Balázs János kiemelte: mind a Cziffra-átirat, mind a Dubrovay-mű köztudottan nehéz, előadása a legmagasabb felkészültséget igényli.
    A zsűri munkájában Balázs János mellett részt vesz Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, Dráfi Kálmán Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia tanszékvezető professzora; Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerző; Mocsári Károly zongoraművész, a francia Liszt Társaság tanácsadója.
    Az ünnepélyes díjátadás és gálakoncert Cziffra György születésnapján, november 5-én lesz a MOM Kulturális Központ színháztermében.
    A Cziffra Fesztivált a 2016/2017-es évadban kibővült összművészeti programokkal, külföldi vendégművészekkel a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián rendezik meg 2017. február 21. és 26. között. Balázs János 2016 februárjában hívta életre az első fesztivált azzal a céllal, hogy a világhírű magyar zongoraművész életművét és hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, valamint folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, amely Cziffra György életében nagy hangsúlyt kapott. 
    A 2016. évi négy koncert után idén nyolc nagyszabású hangversenyt rendeznek, amelyeken fellép mások mellett Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Lajkó Félix és Jandó Jenő. 
    A művészoktatásban résztvevő diákok számára mesterkurzust tartanak Magyarország kiemelkedő zongoraművészeinek közreműködésével február 16. és 19. között.
    A 2017-es fesztiválon első alkalommal adják át a Cziffra György-díjat és a Cziffra György-ösztöndíjat, amely hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújt anyagi és erkölcsi támogatást. A fesztivál keretében megalakul a Cziffra György Kamarazenekar, amelynek koncertmestere Kállai Ernő Junior Prima-díjas hegedűművész lesz.