Emma napja van. | 2024.04.19

Novák Katalin: Magyarországnak úttörő szerepe van a tehetséggondozásban

2016-10-28 09:37:33

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerint Magyarország úttörő, kezdeményező és elöljáró szerepet tölt be az európai tehetséggondozásban.

 

    Novák Katalin az Európai Tehetségsegítő Hálózat pénteki budapesti találkozójának megnyitója előtt a sajtó képviselőinek elmondta, Magyarország volt a kezdeményezője annak, hogy európai szinten is foglalkozzanak a tehetséggondozással, ugyanis 2011-ben, amikor Magyarország volt az Európai Unió  soros elnöke, kezdeményezték, hogy legyen egy európai szintű összefogás.     Az államtitkár kiemelte, a magyar kormánynak nagyon fontosak a tehetségek, ezért évről-évre egyre többet áldoz erre a célra, a Nemzeti tehetség program évente már 2,8 milliárd forintból gazdálkodhat.     Novák Katalin úgy fogalmazott, "példát adhat" más államoknak az, hogy Magyarországon lehetőség van felajánlani a személyi jövedelemadó (szja) egy százalékát a Nemzeti Tehetség program támogatására.     Ezt egyre többen meg is teszik, 2009-hez képest 2016-ban már hétszer annyian ajánlották fel az egy százalékukat, ez 350 ezer embert és 1,4 milliárd forintos támogatást jelent - fűzte hozzá.     Azt hangoztatta, Magyarországon nagyon színvonalas tehetséggondozás folyik nagyon jó szakemberekkel, így a találkozóra érkező, tehetséggondozással foglalkozók tanulni is jöttek.     A 2011-es, a magyar uniós elnökségi program részeként megrendezett, a tehetséggondozásra fókuszáló konferencián merült fel az Európai Tehetségközpontok létrehozásának az igénye. A konferencia zárónyilatkozatában a részvevők egy budapesti központú Európai Tehetségközpont létrehozását javasolták, hogy elősegítse, szervezze és ellenőrizze a közös európai tehetségsegítő tevékenységeket. Az Európai Tehetségsegítő Hálózat - a 2012-ben létrejött Budapesti Európai Tehetségközpont jelentős közreműködésével - hivatalosan 2015 szeptemberében alakult meg 14 taggal.     Az Európai Tehetséggondozó Hálózat fő csomópontjai a - koordinációt szolgáló - tehetségközpontok, csomópontjai pedig a tehetségpontok.     Az alakulás óta már 17 országból 19 tehetségközpont, csatlakozott a hálózathoz, ezekből kettő - Peru és India - úgynevezett Európán kívüli "társult" központ. A hálózatnak mára - a tehetségpontokkal együtt - 38 országból mintegy 300 tagja van.     A pénteki találkozón 15 ország tehetséggondozó szakemberei vesznek részt. A rendezvényen öt új tehetségközpontot avattak, amelyek Dániában, Görögországban, Németországban, Indiában és Peruban vannak.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó