Gedeon napja van. | 2024.03.28

Orbán: a módosítás nemzeti ügy, nem köthető össze pártpolitikai vitákkal

2016-10-28 06:35:49

 

A hetedik alaptörvény-módosítás nemzeti ügy, amely nem köthető össze semmilyen pártpolitikai vitával, gazdasági kérdéssel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

 

    "Az új egység Magyarországért több mint 3 millió emberének a véleményét alkotmánymódosítássá formáló politikai akarat nem kapcsolható össze semmilyen más kérdéssel" - fogalmazott a kormányfő, aki ezért jelezte: nem tudják elfogadni a Jobbik kérését. Az ellenzéki párt korábban a letelepedési kötvény megszüntetését támasztotta az alkotmánymódosítás támogatásának feltételéül.
    "Tudomásul kell venni, hogy nem lehet 3,3 millió embert ugráltatni", nem fog ennyi ember "úgy ugrálni, ahogy a Jobbik fütyül" - mondta Orbán Viktor. Az alkotmánymódosítással kapcsolatos forgatókönyvet firtató kérdésre azt felelte: "beterjesztjük a parlamentnek, és mindenkinek lelke rajta, milyen döntést hoz".
    A miniszterelnök ugyanakkor az interjúban is megerősítette, hogy folyik a kormányban egy munka, amely abból fakad, hogy megváltozott az ország pénzügyi helyzete, így felvetődik a kérdés, hogyan kell finanszírozni Magyarország pénzügyi szükségleteit. A nemzetgazdasági miniszter az év végéig terjeszti a kormány elé javaslatát, és ez terjed majd ki egyebek mellett a letelepedési kötvényre is.