Csongor napja van. | 2024.04.16

Ismét több menekültet tartóztatnak fel Ausztria déli részén Ausztria déli részén

2016-10-27 11:15:00

Ugyan határellenőrzést még nem vezettek be, de az osztrák-olasz határon fekvő Plöcken-hágónál (Plöckenpass) kiépítettek egy határátlépési pontot, mert Ausztriai déli részén fekvő Karintia tartományban több érkező menekültet tartóztattak fel az utóbbi időben - számolt be az osztrák közszolgálati média (ORF) online kiadása.

     A Kronen Zeitung osztrák újság információja szerint az érintett szakaszon vasárnap az olaszországi Tarvisio felől az autópályán húsz afrikai gyalogolt a határ felé. A csoportot az olasz hatóságok tartóztatták fel.
    A karintiai Thörl-Maglern településnél naponta legfeljebb tizenöt illegális határátlépőt kísérli meg az átjutást Karintiába, a legtöbben vonattal érkeznek, de vannak, akik gyalog jönnek az autópályán vagy autóúton. Amennyiben nem akarnak Ausztriában menedékkérelmet benyújtani, akkor a rendőrség visszaküldi őket Olaszországba. Az osztrák és az olasz hatóságok közösen ellenőrzik az áthaladó vonatokat és az autópályát. 
    A határ szlovéniai oldaláról nem érkeznek menekültek Ausztriába.
    Rainer Dionisio a karintiai rendőrség szóvivőjének közlése szerint Karavankák-alagút (Karawankentunnel) határátkelőnél már korábban elkezdték a menekültek számára tervezett beléptetési rendszer kialakítását. "Senki nem tudja, hogy mikor fogjuk használni, azonban amint szükség lesz rá, órákon belül üzemkész lehet" - hangsúlyozta.
    Pontos számadatok nincsenek arról, hogy hány Olaszországból érkező menekült akar Ausztriából Németországba menni. 
    Gernot Darmann az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) karintiai frakcióvezetője szerdán kiadott közleményében kerítés felállítását és hatékony határvédelem kialakítását szorgalmazta. 
    A Kleinen Zeitung osztrák lap azt közölte, hogy Karintiában jelenleg 4300 menedékkérőt szállásolnak el. A belügyi tárca legutóbbi közlése szerint Ausztriában mintegy 28 300 menedékkérelmi eljárás indult meg az év első kilenc hónapjában, a megállapított felső korlát 75 százaléka. Az utóbbi időszakban nem emelkedett az Ausztriába érkező menekültek száma. 
    Burgenlandban is a rendőrség hosszabb határ menti szolgálatra rendezkedett be. Megkezdték a magyar-osztrák határszakaszon lévő 16 átkelő téliesítését és folyamatban van 75 rendőr kiképzése határ menti feladatok ellátására. A tervek szerint a miklóshalmai (Nickelsdorf) beléptetőrendszer szükség esetén 48, de legfeljebb 72 óra alatt üzemkész lehet.
    Az osztrák védelmi miniszter, Hans Peter Doskozil  kijelentette, hogy az országban illegálisan tartózkodók létszámáról nincsenek pontos információk. Wolfgang Sobotka belügyminiszter korábbi közlése szerint jelenleg mintegy 3200 olyan menekült van Ausztriában, akiknek elutasították a kérelmét, de mégis az országban tartózkodnak, és kapják a szociális támogatást. A védelmi tárca vezetőjének becslése szerint ez a szám a valóságban ennél magasabb lehet.