Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vízágyúval lépett fel a török rendőrség a kurd polgármesterek őrizetbe vétele miatt tüntetőkkel szemben

2016-10-26 18:01:00

Vízágyúval és könnygázzal lépett fel a török rendőrség szerdán Diyarbakirban a főként kurdok lakta délkelet-törökországi város két társpolgármesterének őrizetbe vétele miatt tüntetőkkel szemben - írta a Habertürk című tekintélyes török hírportál.

    A júliusi puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot keretében Törökországban nyilvános helyeken gyülekezési tilalom van érvényben. A demonstrációra Diyarbakir tartomány kormányzósága buzdította a lakosságot. A rendőri beavatkozásban 25 embert előállítottak. A hatóságok több középület bejáratát kordonnal blokád alá vették. Felfüggesztették továbbá az internetszolgáltatást Diyarbakirban és számos környező tartományban, köztük Mardinban, Batmanban, Siirtben, Vanban, Elazigban, Tunceliben, Gaziantepben, Sanliurfában, Kilisben és Adiyamanban.
    A kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) női társelnöke, Figen Yüksekdag, a polgármesteri hivatalhoz érkezve azt mondta, hogy addig folytatják a tiltakozást, amíg a két politikust szabadon nem engedik. A HDP parlamenten kívüli testvérpártjának számító Demokrata Régiók Pártja (DBP) két képviselőjét, Gültan Kisanakot és Firat Anlit kedden késő este vették őrizetbe.
    A Dogan török hírügynökség úgy értesült, hogy Kisanak a gyanú szerint tagja a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezetnek, Anli pedig az állam területi szuverenitása ellen irányuló megmozdulásokban vett részt.    Elfogásukat követően a rendőrség mind a polgármesteri hivatalt, mind az előállítottak lakását átkutatta.
     A török kormány szeptemberben számos, a DBP illetékességi területéhez tartozó térségben eltávolította tisztségükből a demokratikusan megválasztott városvezetőket a PKK-hoz fűződő kapcsolatukra hivatkozva, és kormánypárti politikusokat nevezett ki a helyükre.
    Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy a kurd szeparatizmushoz köthető választott képviselők eltávolítása szerves része a fegyveres lázadók elleni küzdelemnek.