Emma napja van. | 2024.04.19

EBRD: Magyarországon csökkentek a legjobban a nem teljesítő hitelek

2016-10-26 16:43:00

A közép- és kelet-európai gazdaságokban csökkent tavaly a nem teljesítő banki kinnlevőségek összege, a térségen belül a legnagyobb csökkenést Magyarországon mérték - közölte szerdán Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

    Az EBRD, amely a közép- és kelet-európai bankrendszerek pénzügyi stabilitásának erősítését szolgáló Bécsi Kezdeményezés keretében figyeli a nem teljesítő hitelek alakulását a térségben, szerdán kiadott féléves összesítésében kimutatta, hogy a régióban a tavalyi év végén 55,5 milliárd euró volt a nem teljesítő kinnlevőségek összege, 6,5 százalékkal, 3,9 milliárd euróval kevesebb, mint egy évvel korábban.
    A 2015 végén mért rossz követeléstömeg a vizsgált 18 ország hazai össztermékének (GDP) 5,1 százalékával volt egyenlő, és a bruttó kinnlevőség-állomány 7,7 százalékát tette ki.
    Az EBRD kimutatása szerint a legnagyobb éves összevetésű javulás Magyarországon volt, ahol 2,6 milliárd euróval, 33,5 százalékkal csökkentek a nem teljesítő hitelek.
    A térségen belül egyes gazdaságokban ugyanakkor nőtt a nem törlesztő hitelállomány: Romániában 1,4 százalékkal, Csehországban 1,7 százalékkal, Bulgáriában pedig 20 százalékkal - áll az EBRD szerdai beszámolójában.
    A közép- és kelet-európai, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni pénzintézet szerint jelenleg Bulgária, Montenegró és Románia tartozik a legsérülékenyebb gazdaságok közé a nem teljesítő hitelek szempontjából, mivel ezekben az országokban a rossz kinnlevőségek aránya magasabb, a fedezeti ráta pedig alacsonyabb a régió átlagánál.
    Más nagy londoni házak is megállapították, hogy a magyar bankrendszerben megindult a nem teljesítő hitelállomány csökkenése.
    A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő nemrégiben stabilról pozitívra javította a magyar bankrendszer kilátását, és ehhez fűzött előrejelzésében azt valószínűsítette, hogy a nem teljesítő kinnlevőségek aránya a szektorszintű bruttó követelésportfolión belül 2016 végéig 12 százalék körüli szintre csökken a tavalyi év végén mért 13,1 százalékról.
    Az átlagon belül a lakossági hitelállomány nem teljesítő hányada, amely 2015 végén 17,6 százalék volt, valószínűleg 3-4 százalékponttal csökken a belátható előrejelzési távlatban, egyebek mellett a devizaalapú hitelek átváltása nyomán enyhülő ingatlanhitel-terhek, a javuló munkapiaci helyzet, a háztartások jövedelmének növekedése, valamint egyes problémás hitelek leírása és értékesítése miatt - állt a Moody's prognózisában.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó