Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tudományos együttműködési lehetőségekről tárgyalt Pálinkás József Londonban

2016-10-26 06:33:11

 Sokrétű tudományos együttműködési lehetőségekről tárgyalt a brit kormány és a brit egyetemi világ magas rangú képviselőivel Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke.

    A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt elnökét fogadta mások mellett Jo Johnson felsőoktatási, kutatási és innovációs államtitkár, Sir Mark Walport, Theresa May brit miniszterelnök tudományos főtanácsadója, Stephen Metcalfe, a londoni alsóház tudományos és technológiai bizottságának elnöke, Robin Grimes, Boris Johnson külügyminiszter tudományos főtanácsadója, és Sharon Ellis, az üzleti ügyek minisztériumának innovációért felelős főigazgatója. 
    Megbeszélései után Pálinkás József az MTI-nek elmondta: Sharon Ellisszel megállapodás jött létre arról, hogy a brit kormány segít az együttműködés megteremtésében azokkal a brit intézményekkel, amelyek érdekeltek lehetnek például a szegedi ELI lézerközpont használatában. London segít majd a konkrét együttműködési megállapodásokról szóló tárgyalások lebonyolításában is - tette hozzá az NKFIH elnöke.
    Pálinkás József elmondta, hogy ez a kérdés az összes többi londoni tárgyalásán is napirendre került, és a következő fél év meghatározó lesz a konkrét megállapodások létrejöttének szempontjából.
    Arra a kérdésre, hogy tárgyalásainak tapasztalatai szerint a Brexit, vagyis Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból milyen hatással lehet a Nagy-Britanniával folytatott tudományos együttműködésre, Pálinkás József elmondta: a következő két évben az együttműködés mindenképpen a jelenlegi formában folytatódik, de a magyar fél azért kezdte el már most a tárgyalásokat, hogy a magyar-brit tudományos kapcsolatok erősek maradjanak, bármilyen formát öltsön is a brit kiválás az EU-ból. A magyar és a brit tárgyalópartnerek egyaránt biztosították egymást arról, hogy a két ország kutatási intézményeinek és egyetemeinek kapcsolatai a jövőben inkább erősödnek, semmint gyengülnének. "A Brexit a tudományos kapcsolatokban megítélésem szerint nem jelent majd semmilyen fennakadást" - tette hozzá.
    Hangsúlyozta: ha az a mérce, hogy a magyar diákok mely európai egyetemeken vannak jelen a legnagyobb számban, akkor a legerősebb egyetemi kapcsolatok Nagy-Britanniával állnak fenn. 
    A tárgyalásokon szó esett arról, hogy miként erősíthetők a brit egyetemeken tanuló magyar hallgatók kapcsolatai Magyarországgal, miként lehet őket bekapcsolni a brit-magyar tudományos együttműködésbe, és ebben a kérdésben már a következő néhány hónapban konkrét intézkedések várhatók - mondta az NKFIH elnöke.
    A lehetőségek között említette, hogy az Angliában tanuló magyarok szívesen vennének részt magyarországi nyári gyakorlatokon. Ennek az a nagy előnye, hogy a magyarországi szakmai gyakorlatokba bekapcsolódó diákok később sokkal nagyobb valószínűséggel vesznek részt magyar intézmények kutatási programjaiban - hangsúlyozta Pálinkás József.