Tivadar napja van. | 2024.04.20

Szabadkereskedelmi tárgyalások - Szakértő: belpolitikai okai lehetnek a vallon parlament elutasításának

2016-10-24 19:49:00

 

Belpolitikai okai lehetnek annak, hogy Belgium francia nyelvű Vallon régiójának parlamentje elutasította az EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodást (CETA) - mondta Magas István, a Budapesti Corvinus Egyetem docense hétfőn este az M1 aktuális csatornán.

 

    Hozzátette, ezt alátámasztja, hogy mind a 27 tagállam korábban már rábólintott, és Kanada "meglehetősen komoly partnere" az uniónak.
    Vélekedése szerint "nem hiányzott" a Brexit és a menekültválság közepette és kellemetlen az uniónak ez az elutasítás, amely rombolhatja tekintélyét is.
    A szakértő ennek ellenére úgy véli, türelmet fog kapni Belgium és "valahogy dűlőre fognak jutni".
    Elmondta, az egyezmény nyomán tovább bontanák a vámakadályokat az országok között, ami felfuttatja a kereskedelmet és bővíti az egyes - élelmiszerkereskedelmi - beszállítói iparágakat. Pozitív eredménye lenne a megállapodásnak a szolgáltatói szektor és az ipar területén is, sok munkahely jönne létre a CETA nyomán.
    Kitért arra, hogy a CETA hasonló elveken nyugszik, mint az EU és az Amerikai Egyesült Államok között előkészítés alatt álló szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP), sokak szerint "trójai faló", azonban úgy vélte, ha nagy gond lett volna vele, "már megnyomták volna a vészcsengőt".