Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szerb miniszterelnök: Szerbia és Szlovénia kapcsolata a gazdaságban is egyre jobb

2016-10-24 13:09:44

 

Szerbia és Szlovénia kapcsolata egyre jobb, amit jól mutat a kereskedelmi áruforgalom növekedése is - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a szerb és a szlovén kormány együttes ülését követő sajtótájékoztatón hétfőn Belgrádban.

 

    A szerb kormányfő - a Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel közös tájékoztatón - főként a gazdasági adatok ismertetésén keresztül mutatta be a két ország viszonyának javulását az utóbbi néhány évben. Felhívta a figyelmet arra, hogy a két ország között nincsenek jelentősebb nyitott kérdések, a volt Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság ingatlanainak utódlása teszi ki a megoldatlan ügyek jelentős részét. 
    A gazdasági adatokat ismertetve Aleksandar Vucic kiemelte, hogy a két ország között kereskedelmi áruforgalom tavaly 870 millió eurót tett ki, az idén pedig a remények szerint meghaladja az egymilliárd eurót. 
    A szlovén cégek Szerbiában mintegy 25 ezer embert foglalkoztatnak, és 1,2 milliárd eurót fektettek be az országban. Míg korábban nem lehetett jelentős szerb befektetésekről beszélni Szlovéniában, jelenleg mintegy 79 millió eurót tesz ki a szerb beruházások mértéke - magyarázta Aleksandar Vucic. 
    A közös érdekekről szólva kiemelte, hogy mindkét ország a fiatalok foglalkoztatásának növelését tűzte ki célul. Szerbiában jelenleg a fiatalok 43 százaléka munkanélküli, míg Szlovénia ezt az arány 16,2 százalékra tudta csökkenteni, így példaként szolgálhat Belgrád számára. 
    A gazdasági kérdésekről bővebben a délutáni szerb-szlovén üzleti fórumon lesz szó. 
    Miro Cerar szlovén kormányfő megerősítette, hogy Belgrád és Ljubljana kapcsolata kiemelkedően jó és baráti. Rámutatott, hogy Szerbia máris az európai család fontos szereplője, és a Nyugat-Balkán stabilitásának megőrzésében is jelentős szerepet játszik. Hozzátette, hogy Szlovénia támogatja Szerbia európai integrációját, valamint az újabb csatlakozási tárgyalások mihamarabbi megnyitását. 
    Kiemelte, hogy Belgrádnak óriási szerepe van a migránsválság megoldásában, és Szlovénia ebben is segíti az országot, illetve a két állam ezen a téren is együttműködik. Mint mondta, az Európai Unió tagországainak meg kell hallgatniuk azokat is, akik aktív szerepet vállalnak a válság megoldásában, azonban még nem tagjai az EU-nak. 
    Meg kell erősíteni a határzárat a szlovén-horvát határon, egyrészt mert a korábban felállított drótkerítést le kell cserélni egy biztonságosabbra, másrészt pedig szükség van arra, hogy egy lehetséges ellenőrizetlen migránsáradatot irányítás alatt lehessen tartani - jelentette ki.
    A szlovén kormányfő újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a tavalyi évben nagyon rossz tapasztalatai voltak Szlovéniának, hiszen a migránsok ellenőrzés nélkül érkeztek Horvátország felől a zöldhatáron át, és így segíteni sem lehetett a rászorulóknak. 
    A kerítéssel, illetve műszaki határzárral az esetlegesen ismét meginduló tömeget az ellenőrzőpontok felé lehet terelni, ahol rendes schengeni határellenőrzést lehet végezni. Szlovéniának mindent szabályt be kell tartania, ugyanakkor képesnek kell lennie arra, hogy eldöntse, ki léphet be az országba, és ki nem. 
    Magyarázata szerint Szlovénia - ahogy Szerbia is - lehetőséget lát arra, hogy a migránsáradat ismét megnövekszik, különösen akkor, ha az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás nem valósul meg. Minden lehetőségre fel kell készülni - húzta alá. 
    Szlovéniának nagyon szigorú ellenőrzést kell bevezetnie Horvátországgal közös határán, ahogy már Ausztria is szigorú ellenőrzést vezetett be a saját határain. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy szerinte Európának továbbra is nyitottnak és humánusnak kell maradnia a menekültekkel szemben, az illegális határátlépéseket azonban korlátoznia kell. 
    Miro Cerar a szervezettség jelentőségét hangsúlyozta, ellenkező esetben - magyarázata szerint - biztonsági problémák merülhetnek fel. Rámutatott, hogy az Európai Uniónak meg kell értenie, mennyire fontos az unió külső határainak - Bulgáriának, Görögországnak, Olaszországnak - a hatékony védelme. Emellett pedig a migránsok származási országaiban is orvosolni kellene a problémákat. 
    A hétfői volt a szerb és a szlovén kormány harmadik együttes ülése. A két kabinet először 2013-ban Szerbiában, majd 2015-ben Szlovéniában ült össze.