Gedeon napja van. | 2024.03.28

Paul Magnette vallon miniszterelnök meghívást kapott a CETA tárgyalásra

2016-10-21 10:50:00

Sajtóértesülések szerint meghívást kapott Paul Magnette vallon miniszterelnök az uniós országok állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának a Kanadával tervezett szabadkereskedelmi egyezményről (CETA) szóló vitájára.
    A belga sajtóban megjelent hírek szerint a vallon parlament csütörtöki, az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi megállapodásról (CETA) folyatatott vitájának befejezése előtt Paul Magnette távozott az ülésről.
    Noha a miniszterelnök környezete szerint Magnette a vészforgatókönyvön dolgozik, többen azonban tudni vélik, hogy Brüsszelbe utazott az európai intézmények szakpolitikusaival való tárgyalásra.
    A La Libre Belgique belga napilap úgy tudja, a vallon parlament csütörtökön délután újabb ajánlatot kapott az Európai Bizottságtól a Kanadával tervezett szabadkereskedelmi egyezmény részleteivel.
    Magnette az RTBF belga közszolgálati rádió és televíziónak elmondta, megvizsgálja az új ajánlatot. 
    "Nehéz lesz péntekig döntésre jutnia a vallon parlamentnek, de "a politikában semmi sem lehetetlen" - fogalmazott a miniszterelnök. 
Hozzátette, a tárgyalások - amelyen az uniós bizottság képviselői is részt vesznek - szükség esetén az uniós csúcs végéig is elhúzódhatnak.
    Az uniós kül- és kereskedelmi miniszterei keddi tanácskozásukon péntekig, az uniós állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozója befejező napjáig adott haladékot Belgiumnak, hogy döntést hozzon a megállapodás aláírásával kapcsolatban.
    A tervek szerint az uniós vezetők csúcstalálkozójuk pénteki napján megbeszéléseket folytatnak a folyamatban levő szabadkereskedelmi egyezményekről. Előzetes tervek szerint a találkozó alkalmával megegyezés születhet a tagországok között és megvalósulhat az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) jövő hétre tervezett aláírása.
    Az egyezmény elfogadásához valamennyi uniós tagország beleegyezésére szükség van, ugyanakkor Belgium francia ajkú vallon régiójának múlt heti, elutasító parlamenti döntése egyelőre akadályozza a megegyezést. A belga államberendezkedés értelmében ugyanis az ország minden közösségének vétójoga van a nemzetközi megállapodásokra.