Auguszta napja van. | 2024.03.29

EU-csúcs - Megkezdődött az uniós vezetők csúcstalálkozója Brüsszelben

2016-10-20 18:25:00

 

Megkezdődött az uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója csütörtök délután Brüsszelben, az ülés középpontjában az Oroszországgal való kapcsolatok, a folyamatban lévő szabadkereskedelmi megállapodások, illetve a migrációs válság kérdései állnak.

 

    A találkozó napirendjének első helyén a migráció kérdése szerepel, amelyről csütörtökön délután tárgyal az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács. Az ülésen áttekintik a válság kezelése céljából hozott határozatok végrehajtását, illetve a migrációs áradat csökkentésére vonatkozó további lépéseket.
    A tanácskozáson vita várható az elfogadásra váró szöveggel kapcsolatban, amely azt mondaná ki, hogy az illegális migrációt "le kell lassítani". A tagállamok egy része ugyanis várhatóan azt az álláspontot fogja képviselni, hogy azt nem lelassítani, hanem megállítani kell.
    A csütörtöki munkavacsora középpontjában az Oroszországgal való kapcsolatok áttekintése áll majd.  Az uniós vezetők  ezzel összefüggésbena szíriai konfliktus rendezéséről és a humanitárius válság megoldásáról is tárgyalni fognak.
    A kiszivárgott szövegtervezet kilátásba helyezi a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim támogatóinak szankcionálását, Oroszország megnevezése nélkül.
    A csúcstalálkozó első napján szó lesz ezek mellett az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási szerződésről, valamint a Brexit kérdéséről is.
    Pénteken az uniós vezetők megbeszélést folytatnak majd a folyamatban levő kereskedelmi egyezményekről, és ezen belül az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás (CETA) kérdésről.