Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kósa: ha a jobbikosok nem szavazzák meg a módosítást, hazaárulók

2016-10-20 14:34:00

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető szerint ha a jobbikosok el akarják kerülni, hogy a "saját mércéjük" alapján hazaárulóvá váljanak, akkor meg kellene szavazniuk a parlament előtt fekvő alkotmánymódosítást.

    Kósa Lajos ezt azután mondta, hogy csütörtökön az alaptörvény-módosítási javaslatról frakcióközi egyeztetést tartottak, amelyen a parlamenti képviselőcsoportok közül csak az MSZP nem vett részt.
    A Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján újból felidézte: Vona Gábor, a Jobbik elnöke áprilisban azt mondta, aki nem szavazza meg a kényszerbetelepítés lehetőségét kizáró alaptörvény-módosítást, az hazaáruló. Ha tehát a Jobbik képviselői, beleértve a pártelnököt is, el akarják kerülni, hogy hazaárulóvá váljanak - a saját mércéjük szerint -, akkor kénytelenek lennének megszavazni az alaptörvény-módosítást - mondta Kósa Lajos.
    Közölte, hogy a frakcióközi egyeztetésen a Jobbik újra előterjesztette azt a javaslatát, amely szerint a letelepedési kötvény megszüntetéséhez kötik az alkotmánymódosítás támogatását. A kormánypártok szerint viszont ezt a két kérdést nem szabad összekötni, ez "a politikai kufárkodás" műfaja - tette hozzá a frakcióvezető, emlékeztetve egyúttal, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter már korábban bejelentette a letelepedési kötvény intézményének felülvizsgálatát, azonban erről "ötletszerűen" nem lehet dönteni.
    Magyarország védelme nem alku kérdése - jelentette ki.
    A fideszes politikus mindennek ellenére lát esélyt az alaptörvény módosításának elfogadására, amihez mindenképpen kell legalább két ellenzéki vagy független képviselő támogató szavazata is. "Lehet arra számítani és abban bízni, hogy a nem kormánypárti képviselők közül van néhány józan gondolkodású, aki felmérte (...), hogy az alaptörvény-módosítás valóban pártok felett álló ügy" - fogalmazott a frakcióvezető nevek említése nélkül.
    Azt is mondta, hogy az eredeti terveknek megfelelően az alaptörvény-módosítás november 8-ára végszavazásra kész lehet.
    A kormánypártok és a Jobbik, valamint az LMP között zajlott csütörtöki tárgyaláson a korábban megfogalmazott javaslatokat foglalták egységes táblázatba, és tisztázták azokat a legfontosabb kérdéseket, amelyekben egyetértésre kell jutni. Ez meg is történt, megegyeztek a korábban nyitott kérdésekben, de a sarkalatosságot illetően még van némi véleménykülönbség, ám ez áthidalható - számolt be a találkozóról Kósa Lajos. Értékelése szerint sikeres volt a megbeszélés, mert "elvégeztük azt, amiért összejöttünk".