Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az amerikai sajtó a műsorvezetőt nevezte meg az utolsó elnökjelölti vita győzteseként

2016-10-20 11:25:00

 

Beszédes módon a sajtó szerint a műsort vezető Chris Wallace volt a legjobb a közelgő amerikai elnökválasztás demokrata és a republikánus párti elnökjelöltjének szerda esti, utolsó televíziós vitáján. A jelöltek közül a megfigyelők nagyobb része a demokrata párti Hillary Clintont ítélte jobbnak, és a republikánus Donald Trump a sajtókommentárok mindegyike szerint súlyos hibát követett el azzal, hogy nem volt hajlandó garantálni a választások eredményének elismerését.

    A sajtó a The Washington Post című liberális laptól a CNN hírtelevízión át a The Wall Street Journal című konzervatív újságig egyetértett abban, hogy a vitát a műsorvezető nyerte.
    A The Washington Post a Republikánus Párthoz közel álló Fox televízió 67 éves munkatársát korrekt, magabiztos műsorvezetőként értékelte, hozzátéve, hogy Chris Wallace nem helyezte magát előtérbe, nem akarta uralni a vitát, hagyta, hogy az elnökjelöltek kifejthessék álláspontjukat, de amikor az ő kérdésére nem akartak válaszolni, akkor határozottan figyelmeztette is őket. Minden köntörfalazást került, s olyan célratörő kérdéseket fogalmazott meg, amilyenekre egyenes válaszokat lehetett adni.
    A sajtókommentárok irányultságtól függetlenül egységesen arra az álláspontra helyezkedtek, hogy Trump óriási hibát követett el azzal, hogy nem volt hajlandó kimondani: elismeri majd a választások eredményét.
    A The New York Times és a The Washington Post a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton teljesítményét emelte ki, őt nevezte meg az elnökjelölti vita győzteseként, a Times pedig Trump semmibe veszi a demokráciát címmel szerkesztőségi állásfoglalást szentelt annak, hogy a republikánus elnökjelölt lebegteti, hogy elfogadja-e a választási eredményt.
    A The Wall Street Journal - elismerve Clinton felkészültségét - a republikánus elnökjelölt pozitívumait elemezte. "Donald Trump legjobb esélye arra, hogy elnök legyen, mindig is az volt, hogy saját magánál fontosabb dolgokról beszéljen: a gazdaság élénkítéséről, Antonin Scalia főbíró utódjának jelöléséről a legfelsőbb bíróságra, az Iszlám Állam legyőzéséről, bármiről, ami a jelenlegi helyzettel elégedetlen országban a változás ígéretét hordozza" - fogalmazott a The Wall Street Journal, s felhívta a figyelmet arra, hogy a szerda esti vitában Trump megmutatta, milyen lett volna, ha korábban is többet beszélt volna más témákról.
    A lap kiemelte, hogy bár Hillary Clinton nem egyszer megpróbálta sárba rántani, a republikánus jelölt világossá tudta tenni a gazdaságpolitikai elképzeléseik közötti jelentős különbségeket. "Trump adókat csökkentene, Clinton adókat emelne. Trump lecserélné Barack Obama (jelenlegi elnök) egészségbiztosítási programját, Clinton kiterjesztené. Trump erősebbé tenné a gazdaságot, és így növelné a jövedelmeket, Clinton újraosztaná a meglévő jövedelmet" - elemezte a vitát a lap, s hangsúlyozta, hogy bár Trumpnak sok mindenben igaza volt, kérdéses, hogy éppen a temperamentuma miatt ez mennyire "jön át", vagyis a választók mennyire veszik észre a lényeget.
    Mindazonáltal a The Wall Street Journal is óriási hibának tartja, hogy Donald Trump nem volt hajlandó világossá tenni, hogy elfogadja az elnökválasztási eredményt.
    A kongresszusból és a Fehér Házból származó bennfentes információiról ismert Washington Examiner című lapban Philip Klein azt írta: "Trump számára vége", a szerdai vita végeredménye az, hogy "Donald Trump elvesztette az elnökválasztást - csak ez még pár hétig nem lesz hivatalos".
    A Fox televízióban megszólaló republikánus politikusok viszont Trumpot dicsérték. Newt Gingrich volt házelnök például úgy vélekedett, hogy Trump "folyamatosan talpraesett válaszokat adott", Hillary Clinton viszont "folyamatosan kudarcot vallott".
    A Fox tévében nyilatkozott Reince Priebus, a Republikánus Országos Bizottság (RNC), a párt vezető testületének elnöke, aki azt mondta: Donald Trump a vitában "emlékeztette az Egyesült Államokat, hogy mi a mostani választások tétje".
    A CNN hírtelevízió a vita lezárulta után gyorsan nyilvánosságra hozta az ORC közvélemény-kutatóval közösen készített első felmérését: eszerint a megkérdezettek 52 százaléka Hillary Clintont tartotta meggyőzőbbnek, s 39 százalékuk szerint Donald Trump került ki a vitából győztesen.