Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fazekas: a következő ötven évben 600 ezer hektár új erdőt kellene telepíteni

2016-10-20 08:11:06

 

Kétmillió hektár erdő borítja Magyarország területét, a legfontosabb, hogy minél több erdő legyen, a következő ötven évben 600 ezer hektár új erdőt kellene telepíteni - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán csütörtökön azzal kapcsolatban, hogy a kormány elfogadta a nemzeti erdőstratégiát.

 

    Hangsúlyozta: a nemzeti kincsnek számító erdők esetében évtizedekben kell gondolkodni, a stratégiában 15 évre terveznek. Az erdőtelepítéshez mintegy 50 milliárd forint áll rendelkezésre a következő 4-5 évben, ebből 20-25 ezer hektár erdő telepítése valósulhat meg - mondta. A növekedés korábban is jelentős volt, az elmúlt 8-10 évben mintegy 50 ezer hektárral nőtt Magyarország erdőterülete.
    Az erdőstratégia szerint az egymillió hektárnyi állami erdővagyon nem forgalomképes, törvények által védett, nem elidegeníthető közvagyon, a cél az erőterületek növelése.
    Szólt arról is, hogy a jövő év őszén újra lesz Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK). Több mint ezer kiállítóra és százezres látogatószámra számítanak a magyar mezőgazdaság eredményeit felvonultató seregszemlén, az OMÉK díszvendége Japán lesz.