Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tíz kortárs magyar író művei a Nemzeti Galériában

2016-10-19 17:15:00

 Tíz kortárs magyar szerző írt szövegeket a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) gyűjteményének tíz főművéhez; a rövid jelenetek neves színművészek előadásában láthatók november 8-tól az MNG-ben a Textúra 2016 sorozat hat estjén.

    A Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria negyedik alkalommal jelentkezik az előadás-sorozattal. A lényeg változatlan: összekötni a képzőművészeti remekműveket az irodalommal - idézte fel a Textúra szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az intézmény főigazgatója.
    Baán László elmondása szerint újdonságot jelent, hogy ezúttal nem a felkért írók választották ki, melyik alkotáshoz készítenek szövegket, a sorozat középpontjában ugyanis most az MNG állandó gyűjteményének főművei állnak.
    Berniczky Éva Csontváry Kosztka Tivadar Zarándoklat a cédrusokhoz Libanonban (előadja: Stefanovics Angéla), Dragomán György Bálint Endre Fűrészelni jaj de rossz (Hámori Gabriella), míg Garaczi László Fehér László Kútbanéző (Kelemen József / Szabó Sebestyén László) című festményéhez írt rövid jelenetet.
    Grecsó Krisztián szövege Hollósy Simon Tengerihántás (Szatory Dávid / Schmied Zoltán), Kemény Zsófi alkotása pedig Szinyei Merse Pál Majális (Csőre Gábor / Olasz Renátó) című képéhez készült.
    Kiss Noémi Munkácsy Mihály Rőzsehordó nő (Lovas Rozi), Péterfy Gergely Székely Bertalan Egri nők (Murányi Tünde / Vándor Éva / Csákányi Eszter), Rakovszky Zsuzsa Gulácsy Lajos A varázsló kertje (László Zsolt), Térey János Berény Róbert Csellózó nő (Tasnádi Bence / Hajdu Tibor), míg Tóth Kriszta MS mester Vizitáció (Balsai Móni - Trokán Anna) című festményéhez alkotott rövid jeleneteket, melyek rendezője Valló Péter, a Radnóti Színház főrendezője lesz.
Közreműködik Tihanyi Zsuzsanna zongoraművész, Bánhegyi Tünde hegedűművész és az Anima Musicae Kamarazenekar.
    A jeleneteket az adott műalkotás közvetlen terében láthatja a közönség, a színészek játéka által egyszerre elevenedik meg a kortárs szöveg, és kerül új megvilágításba az azt inspiráló műalkotás. A színészek rövid szünettel újra- és újrajátsszák a jeleneteket, a néző ezáltal semmiről nem marad le, saját tempójában mozoghat az egyes színek között.
    Valló Péter az idei témáról szólva kiemelte: érdekes azt kutatni, miért és hogyan lesz "főmű" bizonyos munkákból, és miért nem lesz az más alkotásokból.
    A rendező szerint a munkában ezúttal is rangos színészcsapat vesz részt, a jelmezeket pedig a MOME hallgatói tervezik.
    Baán László hozzátette: a kezdeményezés sikerét bizonyítja, hogy a hat előadás belépőinek fele már elkelt. Mivel sokan vennék kézbe Textúra szövegeit, rövidesen megjelenik nyomtatásban a tavalyi sorozat anyaga, és az év végéig az idei szövegek is elérhetők lesznek.
    Az előadásokra iskolai csoportokat is várnak, de kifejezetten a gyerekek számára 2017 tavaszán Mini Textúra elnevezéssel szerveznek sorozatot - árulta el Baán László.