Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó Péter: Szíriában reménytelennek tűnik a helyzet

2016-10-17 19:05:00

 

Szíriában reménytelennek tűnik a helyzet - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós tagországok külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozásának szünetében hétfőn.

 

    Szijjártó Péter újságírók előtt úgy vélekedett: noha a békés megoldás lehetősége távolinak tűnik, a tagállamok határozottan világossá tették, hogy kizárólag a politikai megoldás vezethet békéhez a közel-keleti országban.
        Az uniós külügyminiszterek arra szólították fel Oroszországot, hogy fellépésével és politikájával segítse a szíriai rezsim bombázásainak megfékezését, valamint biztosítsák a humanitárius segélyek azonnali célba jutatását - mondta el Szijártó Péter, utalva arra, Oroszország elleni esetleges szankciók bevezetéséről egységes uniós álláspontról nincs szó. 
        "Magyarország úgy látja, ha a szíriai helyezet nem változik meg, akkor a fokozódó bevándorlási nyomás miatt Európa fog veszíteni" - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.
    Európának egyértelmű érdeke, hogy megállapodás jöjjön létre az Egyesült Államok és Oroszország között, mert csak ez vezethet a konfliktus politikai megoldásához - tette hozzá.
    Elmondta, hogy a tagállamok nyilatkozatukban világossá tették, hogy a konfliktust nem lehet katonai eszközökkel kezelni. A szöveg ezért kitér arra is, hogy Aleppó fölött  be kell szüntetni a katonai repüléseket és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a még súlyosabb humanitárius katasztrófa megelőzhető legyen.
    Szijjártó Péter elmondta, hogy magyar javaslatra a szövegben megerősítik a terrorszervezetek elleni fellépés fontosságát, emellett a vallási közösségek elleni bűncselekmények büntethetősége is bekerült a dokumentumba.
    A külgazdasági és külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy az Európai Unió globális stratégiájának védelmi és biztonságpolitikai fejezetének bevándorlással foglalkozó szakasza a legális migrációra helyezi a hangsúlyt, ezért Magyarország azt kezdeményezte, hogy a dokumentumot ne üdvözölje a tanács, ami a migrációs álláspont elfogadását jelentette volna.
    Elmondta, hogy Magyarország kezdeményezésére nyilatkozatot fűztek a tanácsülés dokumentumához,  amely kimondja, hogy a globális stratégia végrehajtása semmilyen módon nem érintheti a tagállamok bevándorlási politikájának nemzeti hatáskörben tartását. Ez azt jelenti, hogy a bevándorlási politikát a tagországok maguk határozhatják meg - húzta alá.
    Magyarország úgy gondolja, hogy az Európai Unió és Európa egésze előtt álló kihívásokra nem a bevándorlás jelenti a választ. Sem a demográfiai, sem a munkaerő-piaci kihívások esetében sem - mondta a miniszter.
    "Ideje magunk mögött hagyni  minden olyan szemléletet, amely nem a bevándorlás csökkentését célozza, hanem továbbra is ösztönzi a bevándorlást és a tagországok közötti elosztásról beszél" - tette hozzá.
    Magyarország úgy látja, hogy a határok védelme az első számú prioritás. Minden más csak akkor következhet, ha  az Európai Unió képes megvédeni  önmagátt. Magyarország már példát mutatott  erre - jelentette ki a miniszter. 
    A tárgyalás folyamán Magyarország hangsúlyozta, hogy a terrorellenes küzdelmet folytatni kell, valamint azt, hogy a hotspotokat, az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokat az unió területén kívül kell létrehozni annak érdekében, hogy már ott eldőlhessen, ki jogosult arra, hogy beléphessen az Európai Unió területére - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.