Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: Kazahsztánban tárgyal Varga Mihály

2016-10-17 08:18:00

 

Kazahsztánban tárgyal Varga Mihály, a nemzetgazdasági miniszter a magyar-kazah együttműködési kormányközi bizottság 5. plenáris ülésére utazott a kazah fővárosba - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

 

    A tájékoztatás szerint Varga Mihály Asztanában tárgyalt Bakitzsan Szagintajev miniszterelnökkel, Kaundik Bishimbajevvel, a nemzetgazdasági tárca vezetőjével és Kanat Bozumbajev energetikai miniszterrel is.
    Az NGM közleménye szerint Varga Mihály a magyar-kazah együttműködési kormányközi bizottság plenáris ülésén hangsúlyozta, hogy Kazahsztán a legfontosabb stratégiai partnere Magyarországnak a közép-ázsiai térségben, a két ország között állandó, sokrétű, politikai, gazdasági és kulturális párbeszéd alakult ki az elmúlt években.
    A megbeszéléseken a felek egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok erősítésében komoly szerep jut a közelmúltban létrehozott Magyar-Kazah Beruházási Alapnak, valamint a helyi idő szerint hétfő délután megalakuló Magyar-Kazah Stratégiai Tanácsnak.
    Az NGM tájékoztatása szerint a magyar tárcavezető elmondta, a magyar cégek is bekapcsolódhatnak a jelentős ásványianyag-tartalékokkal rendelkező országban a kitermelési és feldolgozási folyamatokba.
    Az Asztanában tartott magyar-kazah üzleti fórumon - ahol a miniszter kíséretében több mint harminc magyar vállalatvezető is részt vett - Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a kormányközi kapcsolatok mellett továbbra is kiemelten kívánják támogatni a magyar és a kazah vállalatok közötti együttműködést.
    A tárcavezető kijelentette: a kazah-magyar kapcsolatok egyre több területre terjednek ki. A 2015. évi adatok szerint Kazahsztán Magyarország 4. legfontosabb kereskedelmi partnere a FÁK-országok között, míg Közép-Ázsiában továbbra is a legnagyobb partnere Magyarországnak. Hozzátette: a magyar export fejlődését elősegíti, hogy a bankok jelentős forrásokkal állnak rendelkezésre a kazah piacon megjelenni kívánó magyar cégek számára, az Eximbank 67,25 millió dolláros (61,53 millió euró), a Mehib pedig 166,19 millió dolláros (152,05 millió eurós) hitelkerettel kész a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat a továbbiakban is elősegíteni - közölte az NGM.
    A jövőbeni együttműködés lehetőségeiről szólva a szakminiszter elmondta, szinte minden ágazat rendelkezik az ehhez szükséges adottságokkal, különösen a mezőgazdasági és az agráripari, az energetikai, az építőipari és mérnöki szolgáltatások, illetve a gép- és járműipar, a gyógyszeripar, az egészségügy, valamint a turizmus.