Auguszta napja van. | 2024.03.29

Brexit - Sturgeon: Skócia megpróbál külön kereskedelmi egyezségre jutni az EU-val

2016-10-16 18:10:00

 

Skócia megpróbálja megőrizni hozzáférését az Európai Unió egységes belső piacához azután is, hogy az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból - mondta vasárnap a skót miniszterelnök.

 

    Nicola Sturgeon a BBC televízió politikai magazinműsorában lehetségesnek nevezte egy olyan külön kereskedelmi megállapodást elérését az unióval, amely ezt lehetővé tehetné.
    Sturgeon egyelőre nem árult el részleteket az elképzelésről, csak annyit mondott, hogy a skót kormány néhány héten belül előterjeszti javaslatait.
    "Próbálok olyan opciókat megvizsgálni, amelyek alapján Skóciának nem kellene elhagynia az Európai Uniót vagy az egységes piacot, mivel mi a maradásra szavaztunk" - mondta a skót miniszterelnök. 
    Nicola Sturgeon arra utalt, hogy jóllehet a brit EU-tagságról június 23-án rendezett referendumon országos átlagban szűk többséggel, 51,9 százalékkal a kilépést pártolók győztek, ám Skóciában a választók 62 százaléka a bennmaradásra szavazott.
    A skót miniszterelnök a referendum óta több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ismét napirendre került a skót függetlenség kérdése, mivel Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.
    Sturgeon vasárnap az ITV brit kereskedelmi televízió interjúműsorában is "nagyon valószínűnek" nevezte, hogy Skóciában 2020-ig újabb népszavazást tartanak a függetlenné válásról. Kijelentette: ezt már a brit EU-tagságról tartott népszavazás másnapján is mondta, de az azóta történtek csak "még elszántabbá" tették ebben a kérdésben.
    Ez komoly konfliktust vetít előre Londonnal. A 2014 szeptemberében tartott függetlenségi referendumot - amelyen az elszakadást ellenzők győztek - a skót kormány az akkori brit kormány beleegyezésével rendezte, közös szándéknyilatkozat és külön törvény alapján, a jelenlegi brit kormány azonban hallani sem akar az újabb skót népszavazásról.
    Theresa May brit miniszterelnök legutóbb a kormányzó Konzervatív Párt Birminghamben összehívott múlt heti éves kongresszusának nyitóbeszédében jelentette ki, hogy az Egyesült Királyság együtt fog kilépni az Európai Unióból, "a Brexitből nincs kimaradási lehetőség". Hozzátette: soha nem fogja megengedni, hogy "megosztó nacionalisták kikezdjék az Egyesült Királyság unióját".