Gedeon napja van. | 2024.03.28

A nemzetgazdasági tárca tőkét emel a járműipari tesztpályát üzemeltető cégben

2016-10-15 20:44:00

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 6 milliárd forint forrást nyújt a zalaegerszegi járműipari tesztpályát üzemeltető gazdasági társaságnak - közölte a szaktárca az MTI érdeklődésére.

    Az NGM egy napokban megjelent kormányhatározat szerint 6 milliárd forintot kapott a költségvetési tartalékból tulajdonosi joggyakorlással összefüggésben beruházásokra.
    Az MTI megkeresésére adott válaszában a szaktárca felidézte: a kormány május 11-i ülésén döntött a járműipari tesztpályát üzemeltető gazdasági társaság létrehozásáról, amelynek 6 milliárd forint forrást kell biztosítani. A forrással, amelyet a projekt első ütemének megvalósítására, a tesztkörnyezet műszaki tervezésére és kivitelezésére fordítanak majd, 2017. június 30-áig kell elszámolni.
    A döntés kapcsolódik a kormánynak ahhoz a céljához, hogy Magyarországot Európában a járműipar meghatározó szereplőjévé tegye. A járműipari gyártás területén az ország mára már komoly pozíciókat tud felmutatni, a fejlődés fenntarthatósága érdekében azonban kulcsfontosságú, hogy áttörést érjen el a kutatás-fejlesztés területén is - emelték ki.
    A járműipari tesztpálya és fejlesztő komplexum létrehozásának célja a járműipari kutatás-fejlesztési kapacitások erősítése, valamint a hazai felsőoktatás járműipari és kapcsolódó ágazati kutatásainak megalapozása. A kormány támogatása országos szinten kiemelkedő kutatás-fejlesztési kapacitásfejlesztést tesz lehetővé. A járműipari tesztpálya megépítése hozzájárul a hazai kutatás-fejlesztési szolgáltatások nemzetközi elismertetéséhez és a hazai járműipari szereplők versenyképességének erősítéséhez - hangsúlyozta az NGM.
    Orbán Viktor miniszterelnök májusban jelentette be a kormány döntését, hogy járműipari tesztpálya épül Zalaegerszegen.
    A korábban ismertetett tervek szerint a tesztpálya mintegy 40 milliárd forintból, a jövő év végéig készül el. Az építkezéshez 35 milliárd forintot biztosítanak állami forrásból. Olyan központot építenek ki benzinkutakkal, szállodával és egyéb kiszolgáló létesítményekkel, ahol a térség országaiban működő járműgyártók egyebek mellett önjáró, vezető nélküli autókat tesztelhetnek majd. A város 250 hektáros területet biztosít ehhez északi ipari parkjában, illetve 3,1 milliárd forintot fordít az előkészületekre a rendelkezésre álló területi operatív program forrásaiból.