Auguszta napja van. | 2024.03.29

Spéder kiszállt az FHB-ból és lemondott elnöki tisztségéről

2016-10-15 07:55:00

 Értékesítette az FHB Jelzálogbank Nyrt.-ben meglévő részesedését október 14-én a jelzálog-hitelintézet igazgatósági elnökének, Spéder Zoltánnak a többségi befolyása alatt álló A64 Vagyonkezelő Kft.; Spéder Zoltán pedig ugyanezen a napon lemondott a társaságban betöltött tisztségéről - tette közzé az FHB Jelzálogbank a BÉT honlapján pénteken.

    A közlemények szerint az A64 tőzsdén kívüli tranzakció keretében, 480 forintos árfolyamon 15 572 668 darab 100 forint névértékű "A" sorozatú FHB törzsrészvényét átruházta a jászszentlászlói Fókusz Takarékszövetkezetre és a szentgáli B3 Takarék Szövetkezetre.
    Az A64 tulajdoni részesedése 14,354 százalék, szavazati aránya 16,554 százalék volt.
    Az ügylet eredményeképpen a Fókusz Takarék a bankban 8 620 534 darab, 9,164 százalék szavazati jogot képviselő "A" sorozatú törzsrészvénnyel rendelkezik, ezek alapján a társaságban birtokolt szavazati jogának aránya összesen 9,9 százalék.
    A B3 Takaréknak 6 952 134 darab, 7,39 százalék szavazati jogot képviselő "A" sorozatú törzsrészvénye van, ennek alapján 7,627 százalék szavazati joga van.
    Spéder Zoltánnak a tranzakciót követően fennmaradó közvetlen szavazati joga 0,017 százalék, közvetett szavazati aránya 0,319 százalék.
    Spéder Zoltán az OTP Banktól való távozása után szerzett részesedést az FHB-ban, a tulajdonában lévő A64 Kft. a bank korábbi közleménye szerint 2008 márciusában lépte át az 5 százalékos küszöböt.
    Az FHB Jelzálogbank közleményében emlékeztet: Spéder Zoltán 2008. április 29-től töltött be igazgatósági tagi, illetőleg elnöki pozíciót a hitelintézetnél, és az elmúlt években kiemelkedő szerepe volt az FHB Bankcsoport fejlődésében, irányítása alatt az éppen megalakult FHB Csoport a hazai pénzügyi piac ismert és elismert szereplőjévé vált.
    A B3 Takarékszövetkezet és a Fókusz Takarékszövetkezet ugyancsak közleményben jelentette be, hogy tőzsdén kívüli ügylet keretében megvásárolták az A 64 Kft. teljes részvénycsomagját az FHB Jelzálogbankban, amivel tovább növelték a már korábban meglévő részesedésüket.
    Vida József, a B3 Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője a részesedésszerzés kapcsán az MTI-hez eljuttatott közleményben hangsúlyozta: a szövetkezetek szerepvállalásának és pozícióinak erősítése nélkül nem valósulhat meg sikeres szövetkezeti integráció. Ezzel a lépéssel lehetővé válik, hogy a szövetkezeti szempontok a korábbiaknál jobban érvényesülhessenek a szövetkezeti hitelintegrációhoz tartozó FHB Csoportban, és segíti a közös integrációs célok elérését.
    Sebestyén István, a Fókusz Takarékszövetkezet ügyvezetője az integráció jövője szempontjából fontos lépésnek nevezte a tulajdoni hányad megszerzését, mivel az integrációban meglévő szinergiák kihasználásával erősebb és koncentráltabb üzleti alapokra építkezhetnek a következő időszakban.
    Az új tulajdonosok kiemelték, hogy a tranzakció az FHB Jelzálogbank szempontjából is kedvező, hiszen átlátható, kiszámítható tulajdonosi hátteret, valamint kiemelkedő növekedési lehetőséget biztosít a pénzintézetnek a részvényesi érték megőrzése és erősítése mellett.
    Az FHB Jelzálogbank részvényei a BÉT prémium kategóriájában forognak, az elmúlt egy évben a legmagasabb ár 785, a legalacsonyabb 385 forint volt. Pénteken 495-500 forint között mozgott az árfolyam.