Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az Élelmiszerkonvoj 30 tonna adománnyal segíti a rászorulókat

2016-10-14 15:26:00

Idén 17 cég 30 tonnányi élelmiszeradományát vitték teherautók pénteken Budapest belvárosán keresztül a Magyar Élelmiszerbank Egyesület raktáraiba, hogy onnan a karitatív szervezetek eljuttassák azt a rászorulóknak - mondta el az egyesület elnöke sajtótájékoztatón a fővárosban,.

    Cseh Balázs - miután a teherautók megérkeztek a Hősök terére - elmondta: a 20 millió forint értékű élelmiszeradományból mintegy 12 ezer csomag készül, amelyet még az év végi ünnepek előtt megkapnak a rászorulók. Az eseményt 2005 óta minden évben az élelmezési világnaphoz - október 16. - kapcsolódva tartják, immár 11. alkalommal.
    Közölte: az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében az egyesület együttműködik az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO), hogy felhívja az emberek figyelmét az "élelmiszerszemét" csökkentésének fontosságára. A világon megtermelt élelmiszer mintegy harmadát, 1,3 milliárd tonnát dobnak ki az emberek - fűzte hozzá Vlagyimir Rakmanyin, a FAO Európáért és Közép-Ázsiáért felelős főigazgató-helyettese.
    Cseh Balázs elmondta, hogy a tavalyihoz képest idén várhatóan mintegy 50 százalékkal több adományt tudnak összegyűjteni. Tavaly 2600 tonna élelmiszer került a raktárakba, míg az idén ez a mennyiség várhatóan 4000 tonna körül lesz. Így a múlt évi 300 ezer rászorulóval szemben 2016-ban 350 ezer embernek tudnak majd élelmiszert eljutatni a karitatív szervezetek.
    Megjegyezte, hogy ma már nem az adományozási kedvvel van gond, az ugyanis évről évre nő mintegy 30-40 százalékkal, hanem az élelmiszerbankkal együttműködő civil szervezetek száma kevés, mintegy 300-ra tehető.
    Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára azt emelte ki: a szaktárca a jogalkotás szempontjából minden segítséget megad az egyesületnek, hogy az adományok minél könnyebben eljuthassanak a rászorulókhoz. Példaként említette az áfamentesség biztosítását. Jelezte azonban, hogy a minisztérium tanulmányozza a jó külföldi gyakorlatokat, hogy azok Magyarországon is bevezethetők legyenek.
    Vlagyimir Rakmanyin felhívta a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás, amely az idei világnap kiemelt témája, jelentősen befolyásolja a világélelmezés biztonságát. Világszerte mintegy 800 millió ember éhezik jelenleg, ezt azonban a FAO szerint 2030-ra fel lehetne számolni. A FAO jelenleg 47 országgal működik együtt az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében.