Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ázsiai országok külügyminisztereivel egyeztetett Szijjártó Péter

2016-10-14 13:37:00

Az Európai Unió és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) külügyminiszteri találkozóján, Bangkokban Malajzia, Szingapúr, Laosz és Mianmar külügyminiszterével kétoldalú tárgyalásokat folytatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

    Megbeszéléseiről az MTI-nek telefonon beszámolva a miniszter elmondta: Magyarországot és Szingapúrt összeköti, hogy "az innovatív kutatás-fejlesztésre alapuló startup-világ" mindkét országban nagyon erős, és Szingapúr Magyarországot tekinti fő együttműködési partnerének ebben a tekintetben. Idén 820 millió dolláros hitelkeretet nyitottak azért, hogy magas hozzáadott értéket képviselő kutatás-fejlesztésre, innovációra alapuló tevékenységet folytató magyar vállalatok a nagyon komoly, nehéz, de jó növekedési lehetőségeket kínáló szingapúri piacon sikeresek lehessenek - közölte.
    Kifejtette: emellett újabb exportengedélyeket kaptak húsipari termékekre, így a magyar prémium élelmiszeripari termékeket a szingapúri piacon értékesíthetik.
    Szijjártó Péter kiemelte: szingapúri partnerével egyetértettek, hogy a régióközi együttműködésben kerülni kell a beavatkozást egymás belügyeibe, ehelyett inkább meg kell próbálni megérteni, hogy melyik ország mit miért tesz. Magyarország támogatja, hogy az EU és Szingapúr partnerségi megállapodását mielőbb aláírják - tette hozzá.
    A külügyminiszter a malajziai kollégájával folytatott egyeztetésről elmondta: megállapodtak a gazdasági együttműködési megállapodás aláírásáról, továbbá arról, hogy 40 ösztöndíjas hallgató érkezik onnan Magyarországra. Megállapodtak a légügyi szabályozás módosításáról is annak érdekében, hogy a maláj légitársaság már most jegyeket kezdhessen értékesíteni a repüléshez Magyarországra - közölte.
    Laoszt illetően Szijjártó Péter elmondta: megindítottak egy 30 millió dolláros kötöttsegély-hitelprogramot, amelynek keretében magyar cégek építik ki az ázsiai ország élelmiszerbiztonsági rendszerét. Emellett laoszi agráregyetemi hallgatókat fogadnak Magyarországon - fűzte hozzá.
    A mianmari külügyminiszterrel folytatott megbeszélésről elmondta: jövő szeptembertől az országból 30 ösztöndíjas hallgató kezdi meg a tanulmányait magyarországi egyetemeken. A mianmari mobil fizetési hálózat kidolgozásának lehetőségét egy magyar cég szerezte meg, így az ország infokommunikációs piacán hangsúlyos lesz a magyar jelenlét az elkövetkező időszakban - közölte Szijjártó Péter.