Emma napja van. | 2024.04.19

Kósa: Brüsszel nem tett le a kötelező betelepítési kvótáról

2016-10-14 10:23:00

Brüsszel nem tett le a kötelező betelepítési kvóta bevezetéséről, csak "sebességet váltott" - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Nyíregyházán, sajtótájékoztatón.

    Kósa Lajos elmondta, Brüsszelben ugyan fellélegeztek amiatt, hogy nem lett érvényes az október 2-án megtartott magyarországi népszavazás, de azt "pontosan tudják", hogy alaptörvény-módosítás esetén a kvóta jogi értelemben teljes mértékben lehetetlenné válik.
    A kötelező betelepítési kvótáról szóló döntésre senki nem adott felhatalmazást Brüsszelnek, "erről az alkotmányos jogunkról nem mondtunk le", ilyen felhatalmazásra az alapszerződés és a lisszaboni szerződés sem jogosítja fel, az ENSZ menekültügyi dokumentumai pedig kifejezetten tiltják a kényszerlakhely-változtatással járó tömeges lakosságcserét, vagy betelepítést - közölte a Fidesz frakcióvezetője.
    Kósa Lajos kifejtette, az mindenki számára kiderült, hogy a tavaly novemberi első kvótadöntés nem működik és semmire nem ad megoldást, mivel az Európai Unióba 2015-ben érkezett 1,5 millió emberből a kvótadöntés csak 165 ezer ember sorsát rendezi. Ebből kevesebb mint nyolcszáz embert tudtak áttelepíteni, de közülük szinte mindenki visszautazott oda, ahonnan elvitték, így "az egész egy teljesen reménytelen és értelmetlen procedúra" - vélte a kormánypárti politikus.
    A frakcióvezető a sajtótájékoztatón emlékeztetett, október 2-án egy új, eddig példa nélküli szövetség jött létre Magyarországon a magyar szabadságért és függetlenségért, 3 millió 360 ezer ember egységesen nemmel szavazott a kényszerbetelepítésre. Kósa Lajos hangsúlyozta, azokkal az emberekkel, akik megértették a helyzet "pártok felettiségét", a kormány Magyarország megvédésére szövetkezik, ebben a munkában azonban "ahogy eddig, úgy ezen túl is" a szocialistákra, illetve a magyar baloldalra nem lehet számítani.
    A népszavazás számaira kitérve Kósa Lajos elmondta, néhány kivételtől eltekintve a kvótareferendum aktivitása belesimult abba a szokásos aktivitási körbe, amely eddig minden választáson tapasztalható volt. A "nem" szavazatokról megjegyezte: a 98 százalékos arány teljesen független volt attól, hogy hagyományosan jobboldali vagy baloldali beállítottságú-e az adott település.
    Jelezte, a Fidesz listájára 2014-ben 2 millió 300 ezren szavaztak, a mostani népszavazáson elért több mint 3,3 millió szavazat pedig - szavai szerint - a pártok feletti összefogást és az ország megvédésének igényét tükrözi.
    Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere, a Fidesz választókerületi elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a népszavazás eredménye igazolta a város közgyűlése által a kötelező betelepítésről meghozott elutasító határozatot. Ez az ügy nemcsak a város és a nyíregyháziak, hanem az ország jövőjének is sorkérdése - fogalmazott a városvezető.