Gedeon napja van. | 2024.03.28

Novák: fontos az önkéntesség kultúrájának elterjesztése

2016-10-13 12:42:00

Fontos feladatnak nevezte az önkéntesség kultúrájának elterjesztését Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára egy önkéntesség témakörében szervezett csütörtöki, budapesti konferencián.

       A kormány az önkéntes tevékenység koordinációjának segítése érdekében hozta létre az onkentes.gov.hu portált, amely összehozza egymással az önkénteseket és a segítséget kérőket, valamint megalakította a Nemzeti Önkéntes Tanácsot is - emlékeztetett Novák Katalin az "Aktív időskor - Konferencia az önkéntességről" című rendezvényen, amelyet az önkéntesek világnapja tiszteletére szervezett a Hegyvidéki Kulturális Szalon és a Hegyvidéki Szociális Központ a XII. kerületi Önkormányzat támogatásával.
    Az önkéntesség támogatásával kapcsolatban hozzátette: egy civil és egyházi szervezetek számára elérhető 14 milliárd forintos pályázat segítségével többek között önkéntes koordinátorokat is lehet finanszírozni.
    Hangsúlyozta: egyre népszerűbb az önkéntesség Magyarországon, a felmérések szerint a 60 évesnél idősebbek több mint 30 százaléka végez rendszeres önkéntes tevékenységet, de a 65-69 közötti korosztályban is átlag feletti az önkéntesség, sokan végeznek gyerekfelügyeletet, idősgondozást, jellemzően szűkebb környezetükben. Az önkéntességgel nem csak segítünk másokon, hanem nekünk legalább akkora többletet ad - fogalmazott.
    Felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország demográfiai mutatói szerint 35 éve fogy a népesség, és ha nem fordul meg a trend, akkor 2060-ra 2 millióval kevesebben leszünk és a társadalom közel egyharmada lesz 65 évnél idősebb. Hangsúlyozta: a növekvő időskorú népességnek, méltósággal megélt, tartalmas időskort szeretnének biztosítani. Ennek eléréséhez fontosnak tartotta, hogy az idősek közösségben tölthessenek minél hosszabb időt.         Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, a konferencia védnöke bíztatónak nevezte a kerületi önkéntes programban elért eredményeket, és arról beszélt: az önkéntességben hallatlan energia szunnyad. Hozzátette: a kerületben 14 ezer idős ember él, de mindegyiküket nem lehet elérni a hagyományos intézményi eszközökkel, így az önkéntesség ebben segíthet.   
    A polgármester saját fiai iskolai példájára utalva érvelt a gyerekek önkéntességének hasznossága mellett. Felidézte: Hoffmann Rózsa volt oktatási államtitkárt próbálta meggyőzni, hogy ne kötelezően vezessék be az 50 órás közösségi szolgálatot az iskolákban, hanem önkéntes jelleggel. Ugyanakkor úgy vélte, hallatlan erő van a közösségi szolgálatban, ha az iskolák pedagógiai akciónak fogják fel és nem ingyenmunkának tekintik.
    Novák Katalin szintén fontosnak tartotta, hogy ne csak felnőttként találkozzunk az önkéntességgel, hanem a gyerekeket is tanítsuk meg erre. Pokorni Zoltán szavaira reagálva megjegyezte: az iskolákban bevezetett közösségi szolgálat valóban nem nevezhető önkéntességnek, hiszen kötelező, de úgy tűnik, hogy az önkéntesség "előszobája" lehet.  
    A szociális szakemberek, önkéntesek, az egyházak, karitatív szervezetek, valamint a civilek képviselői részére szervezett eseményen többek között előadást tartott Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta és Lévai Anikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító tagja, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, aki a segélyszervezetben végzett munkát mutatta be.