Márk napja van. | 2024.04.25

Idén Esztergom lesz a magyar festészet napjának központi helyszíne

2016-10-13 12:30:00

Immár tizenötödik alkalommal rendezik meg a magyar festészet napjának programsorozatát. A központi helyszín ezúttal Esztergom, de számos rendezvény lesz Újbudán és Szolnokon is.

    "A cél minél szélesebb körben megismertetni a közönséggel a magyar kortárs festészetet" - mondta Pintér Sonja, a fesztiválon résztvevő B32 Galéria és Kultúrtér, valamint a Karinthy Szalon művészeti szervezője az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.
    Mint elhangzott, min­den évben Szent Lukács, a festők és orvo­sok védő­szent­jének napja, októ­ber 18. köré szer­veződ­nek azok a kiál­lí­tá­sok, amelyekre a kor­társ művé­sze­tet ked­velő ­kö­zön­sé­get vár­ják. 2002-ben Újbudán civil kezdeményezésre indult a ren­dez­vény, idén mintegy száz galé­ria vesz részt a magyar festészet napján. A fesztiválhoz színházi és zenei programok is kapcsolódnak.
    Pintér Sonja kitért arra, hogy a Bartók Béla út Budapest kortárs művészeti útjává alakult az elmúlt években, itt és a környéken rendeznek programokat október 14-én, pénteken. Délelőtt a Kelenhegyi úti Műteremházban megkoszorúzzák a 91 éve született Kokas Ignác festőművész emléktábláját, kora este pedig a B32-ben nyílik a Kokas 90 című kiállítás.
    Október 15-én Szolnokon lesznek egész nap programok, 16-án vasárnap pedig a központi helyszínen, Esztergomban.
    "A fővédnök Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek, 18 órakor a városban a Szent Adalbert Központban Élő magyar festészet címmel Magyarország három festészeti generációjának bemutatója nyílik több száz alkotással" - mondta Pintér Sonja.
    Szintén Esztergomban, vasárnap délután a Rondella Galériában országos festészeti pályázati kiállítás nyílik az 1956-os forradalom és Mindszenty bíboros emlékéhez kapcsolódva.
    A rendezvénysorozat honlapja szerint a magyar festészet napjának programjai egészen október 22-ig tartanak.