Auguszta napja van. | 2024.03.29

VPDSZ: a vámsokat is megilleti az egészségkárosodási járadék

2016-10-13 08:28:42

 Módosító javaslatot nyújtott be a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete (VPDSZ) az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságához, hogy a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvényben rögzítsék, a pénzügyőrökre is alkalmazni kell az egészségkárosodási járadékot - közölte Holecz Gábor, a VPDSZ elnöke csütörtökön az MTI-vel.

    Az Országgyűlés szerdán zárta le a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény módosításának általános vitáját. A javaslat szerint egyebek mellett rendvédelmi egészségkárosodási keresetkiegészítést, illetve járadékot vezetnének be. A módosító javaslat vitájában Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára azt mondta, a kormány szeretné megóvni az önhibájukon kívül egészségügyileg alkalmatlanná válók egzisztenciáját; az új ellátási rendszer a rendvédelmi életpálya során bekövetkező rendkívüli események, élethelyzetek, például balesetek vagy betegségek hatékony kezelését szolgálja.
    Holecz Gábor az MTI-nek csütörtökön elmondta: nem nyugtatta meg a pénzügyőröket a rendvédelmi törvény javasolt módosítása az egészségkárosodási járadékkal kapcsolatban, mert a törvényben nincs garancia arra, hogy a pénzügyőrökre is alkalmazni kell a szabályt. 
    Felidézte: az eredeti javaslat kizárta volna a jogszabály hatálya alól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hivatásos állományú tagjait, akik szintén életük és testi épségük árán is kötelezettek a szolgálati feladatok végrehajtására. Ezzel szerinte megteremtették volna a prémium kategóriás és a másodosztályú hivatásos állományú tag intézményét, akiket azonos módon terhelnek a szolgálati kötelezettségek, ugyanakkor a jogosultságaik merőben eltérőek - szögezte le a szakszervezeti vezető. 
    Hozzátette: ez a korlátozó javaslat végül nem került az Országgyűlés elé, ugyanakkor a jelenleg a parlament előtt fekvő javaslat a szakszervezet szerint nem egyértelmű abban a kérdésben, hogy alkalmazni kell-e a pénzügyőrökre az egészségkárosodási járadék szabályait. 
    Holecz Gábor hangsúlyozta: a javaslat szerint az egészségügyi járadék miatt számos egyéb jogszabályt is módosítanak, ezek között azonban nem szerepel a NAV-törvény, vagyis fennáll a veszélye annak, hogy egyértelmű rendelkezés hiányában a NAV-osokra nem fogják alkalmazni a jogszabályt. 
    A honvédelmi és rendészeti bizottsághoz benyújtott módosító javaslatban a szakszervezet azt kéri, hogy az Országgyűlés garantálja, a pénzügyőrök nem kerülnek ki a járadék hatálya alól.