Emma napja van. | 2024.04.19

Ónodi-Szűcs: az alapellátás megújítása a cél

2016-10-12 12:19:47

 

Az egészségügyi alapellátás megújítása a cél, és az alapellátás-fejlesztési modellprogram kapcsán már vannak olyan eredmények, kezdeményezések, amelyeket érdemes felkarolni - erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt szerdán Budapesten.

 

    Ónodi-Szűcs Zoltán a program szakmai konzultációján azt mondta, az egészségpolitika nem önmagáért van, az egészségügyi kormányzat az alapellátás megújítása nélkül "esélytelen lesz azokban a csatákban, amelyeket a következő 15-20 évben meg kell vívni".
    Az államtitkár úgy fogalmazott, jó lenne, ha az új rendszer kialakításánál nem a kormánydominancia lenne erősebb, hanem egy szakmai álláspontot tudna a kormányzat felvállalni. Jelezte: bízik abban, hogy ha a programban lesz előrelépés, akkor többet tudnak tenni a betegekért, az állampolgárokért. 
    Papp Magor, az alapellátás-fejlesztési modellprogram vezetője előadásában azt mondta, az alapellátás, ha új kereteket kap, sokkal többre lesz képes. A megújítandó, a háziorvosok által vezetett úgynevezett törzskartonrendszer és az ahhoz kapcsolódó teammunka célja, hogy olyan prevenció valósuljon meg, amelynek köszönhetően nő a lakosság egészségben eltöltött éveinek száma.
    Jelezte, ma is létezik egyfajta törzskarton, azonban szabályozatlan annak adattartalma, a frissítések sok esetben mechanikusan történnek, és nem szolgálja a lakosság egészségben tartását, nem ad érdemi információt a beteg gondozási státusáról. Ezen kívánnak változtatni a most is modellprogramként futó projekt országossá terjesztésével - erősítette meg a szakember.
    Papp Magor kiemelte, a törzskarton frissítése ápolói kompetencia lesz, de eredményét az orvos hagyja jóvá, és dönt a páciens további ellátásáról. A teljes praxisra vonatkozó törzskartonfrissítést három év alatt szükséges elvégezni.
    Kifejtette: a törzskarton tartalma még szakmai egyeztetés alatt van, de például a családi halmozódást mutató betegségek felmérése, a védőoltások egységes rögzítése, az életmóddal összefüggő rizikóállapotok (dohányzás, mozgás, táplálkozás, alkoholfogyasztás) feltérképezése, a rejtett betegségek kiszűrése, gondozása mindenképpen része lesz az adatfelvételnek.
    A szakember kiemelte az egyéni öngondoskodás szerepét, hiszen az orvos nem tud a páciens helyett egészségesen, egészségtudatosan élni.
    Szabó János szabolcsi háziorvos, a svájci projektben közreműködő praxisközösség koordinátora beszámolt arról, tapasztalatai szerint még a halmozottan hátrányos térségekben élők is érdeklődnek saját egészségi állapotuk felől, noha hiányosak az egészségügyi alapismereteik.
    Hozzátette, fontos, hogy a lakossággal megértessék az adatszolgáltatás és a szűrések fontosságát, mert a tapasztalatok azt mutatták, hogy az állapotfelmérés után rendszeresen visszatértek a páciensek átbeszélni a további teendőket.
    Papp Magor jelezte, a törzskartonfrissítés adattartalmát és struktúráját a szakmai egyeztetések lezárása után véglegesítik.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó