Gedeon napja van. | 2024.03.28

Német lap: Törökországban járt a Lipcsében elfogott terrorgyanús szír menekült

2016-10-12 09:39:53

 

Törökországban járt az idén az iszlamista indíttatású robbantásos merénylet előkészítésének gyanújával a németországi Lipcsében előzetes letartóztatásba helyezett szíriai menekült, Dzsaber al-Bakr, és ezután kezdett hozzá a támadás megtervezéséhez - írta szerdán a Die Welt című német lap a nyomozás állását ismerő forrásokra hivatkozva.

 

    A hatóságok szerint a 22 éves szíriai férfi hetekre, talán hónapokra elhagyta Németországot, és augusztus végén tért vissza. Huzamosabb ideig Törökországban volt, és meglehet, hogy Szíriában is járt, ahol az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől kiképzést kaphatott pokolgépkészítésből.
    A szövetségi alkotmányvédelmi hivatalhoz (BfV) visszatérése után nem sokkal futott be az első értesülés arról, hogy terrorista lehet.
    Dzsaber al-Bakr 2015 februárjában menedékkérőként érkezett Németországba, 2015 júniusában menekültstátust kapott. A szászországi Eilenburgban volt a bejelentett lakóhelye.
    Augusztus végi visszatérése után új lakást keresett, ehhez segítséget kért más menekültektől, akiknek gyanúsnak tűnt a viselkedése. Feltűnően sok készpénz - amerikai dollár - is volt nála, és föltétlenül egyedül akart lakni.
    A BfV megfigyelés alá vette, és a rendőrség szombaton kora hajnalban megpróbálta őrizetbe venni egy chemnitzi lakótelepen. A gyanúsított a rajtaütés előtt elmenekült, Lipcsébe utazott, és okostelefonján egy szíriai menekülteknek létrehozott online platformon jelezte, hogy segítségre szorul, mert nincs szállása. Egy szíriai menekültekből álló baráti társaság fogadta be. Vasárnap az egyik ismert közösségi portálon arab nyelven közzétett körözési felhívás alapján felismerték, és amikor este aludni indult, letámadták, megkötözték és értesítették a rendőrséget. 
    Dzsaber al-Bakrt hétfő hajnalban őrizetbe vették. Ügyét magához vonta a súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség, amely szerint "rendkívül szakszerűen" fogott hozzá a pokolgép összeállításához. A BfV szerint valószínűleg valamelyik berlini nemzetközi repülőtéren akart robbantani.
    A gyanúsított elfogásában közreműködő szíriaiak tettét széles körben elismeréssel fogadták Németországban. A Bild című lap szerdai beszámolója szerint a kormánykoalíció két tagja, a jobboldali CDU és a szociáldemokrata párt (SPD) soraiban többen a három szíriai férfi kitüntetését javasolják. A nagykoalíciós legkisebb tagja, a bajor CSU - a CDU testvérpártja - részéről nem merült fel ilyen javaslat.