Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Szabadság hete, A fejedelemmel Kassán

2016-10-11 09:45:11

Az 1956-os forradalom és II. Rákóczi Ferenc újratemetése előtt tisztelegve Szabadság hét címmel nagyszabású programsorozatot bonyolít le október utolsó napjaiban Kassán a magyar főkonzulátus és a CSEMADOK városi szervezete. A sorozatot A fejedelem című musical zárja.

Kassán, a Grand Színházban hétfőn este tartott sajtótájékoztatón mutatták be a rendezvénysorozatot. Bitay Levente konzul bejelentette, hogy október 23-30. közt rendezik  meg  a Szabadság hetét.  Operagálával indul a sorozat október 23-án, amelyet a forradalom 60. évfordulója tiszteletére adott fogadás követ. Ez azért is nagy dolog, mivel 1943 óta nem járt magyar opera Kassán. Emléktáblát avatnak Márai Sándor testvérének, Radványi Gézának, a híres filmrendezőnek (Valahol Európában, A beszélő köntös, Nem kell mindig kaviár).  Három napos II. Rákóczi Ferenc emlékkonferenciát tartanak, október 29-én Rákóczi emléknap lesz, október 30-án pedig bemutatják a Grand Színházban A fejedelmet. Szeretnék megmozgatni azokat a kassaiakat, környékbelieket, akik fogékonyak a kor iránt.

 1610_0_680.jpg

Bitay Levente (balról)  és dr. Kovács János

Dr. Kovács János, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főjegyző megjegyezte, hogy nagy megtiszteltetés és kötelesség is a főkonzulátussal történő együttműködés. Ezt követően részletesen szólt a Rákóczi kultusz ápolásáról, amelyből kiveszi részét a megyei önkormányzat. Például kezdeményezték és támogatták Yerresben a szoborállítást, a megyenap időpontja is II. Rákóczi Ferenchez kapcsolódik, Felidézte A fejedelem musical születésének körülményeit, Kelemen Csaba színművésszel  Komlóskán folytatott beszélgetését.

„Nélküle nem lett volna, s ez igaz”- vette át a szót Moravetz Levente, a darab írója, aki a produkció volumenének illusztrálására elmondta, hogy közel száz személy vesz benne részt, köztük számos ismert színész. „Volt egy titkolt vágyam, hogy egyszer itt, Kassán, II. Rákóczi Ferenc nyugvóhelyén eljátszuk” – árulta el a szerző.

 1610_1_680.jpg

Sajtótájékoztató közben

„Nagyon régi álmunk, vágyunk válik most valóra” – tette hozzá Kelemen Csaba, a nagyságos fejedelem alakítója. Ezért hála és köszönet illet mindenkit, aki lehetővé tettea kassai előadást, akik összekötötték 1956 ünnepét az újratemetés 110. évfordulójával. Méltatta Rákóczi valláson, nemzetiségeken átívelő szabadságszeretetét.

„Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen társaságba kerültem anno”- jelentette ki Sasvári Sándor színművész, aki a darabban Bercsényi Miklós megformálója. Elárulta, hogy a huszárság, lovaglás és az éneklés is nagyon közel áll hozzá, ezért is szereti ezt a szerepet. Egy személyes történettel is illusztrálta, hogy milyen közel áll családjához II. Rákóczi Ferenc eszmeisége.

Dévényi Ildikó színművész, M hercegnő alakítója megjegyezte, hogy a darabban egy Habsburg párti intrikát játszik, s véleménye szerint a gonoszt a legkönnyebb játszani. Mintegy ellenpontozza a jókat, hogy még nagyobb sikerük legyen. „Remélem csoda előadást hozunk ide, Kassára”- zárta hozzászólását.

 1610_2_680.jpg

A műsorfüzet és a bemutató plakátja

Kolár Péter, a kassai CSEMADOK vezetője negyedszázados történetet megidézve elmondta, hogy egykoron Habsburg Ottó koszorúval tisztelgett a Rákóczi kriptában, ami szép gesztus volt részéről. Szólt a három napos Rákóczi konferenciáról és kapcsolódó rendezvényekről.  Elmondta, hogy a fejedelem előadása este 7 helyett 6-kor fog kezdődni, mivel sokan érkeznek vidékről és várhatóan Magyarországról is.

Spisák Gyula, a Thália Színház menedzsere emlékeztetett, hogy idén 200 éves a kassai magyar színjátszás. Az évad viszont kitolódik 2017-re is, s lehet elhozzák a városba akkor a Zrínyit is.