Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyar operett és cigányzene Ravenna városában

2016-10-11 09:23:05

 

A dunai operett világa lesz az olaszországi Ravenna őszi zenei fesztiváljának főszereplője, a rendezvényen a magyar cigányzene és a magyar gasztrokultúra is bemutatkozik.

 

    Az őszi trilógia elnevezésű fesztiválon három magyar színház egy-egy előadását tűzte programjára a ravennai Dante Alighieri színház. Október 14. és 23. között három neves operettszerző remekművét: Kálmán Imre Marica grófnő, ifjabb Johann Strauss A denevér és Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjét mutatják be.
    Az olasz deszkákon a Budapesti Operettszínház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház és a Szegedi Nemzeti Színház produkciói láthatók a debreceni Kodály Filharmonikusok, a Csokonai Színház kórusa, valamint a Budapesti Operettszínház tánckara részvételével.       
    A helyi sajtó megfogalmazása szerint az előadásokkal egy időben az "operett ízvilága" is Ravennába érkezik: Emilia Romagna tartomány nagyvárosának 27 éttermében a magyar bor- és gasztrokultúra nevezetességei kóstolhatók meg magyar cigány muzsika kíséretében.
    A 100 Tagú Cigányzenekar lesz a külföldi díszvendége a Ravenna terein minden évben - idén október 21. és 23. között - megrendezett GiovinBacco (a fiatal Bacchus) őszi borfesztiválnak.
    A ravennai zenei fesztivált október 23-án este a cigányzenekar zárja a Dante Alighieri színházban tartott koncerttel, melyen többek között Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Bartók Béla műveit adják elő.