Andrea napja van. | 2024.04.18

Lett-magyar - Megvan az első rigai győzelem

2016-10-11 06:24:17

A magyar labdarúgó-válogatott hétfőn 2-0-ra győzött Lettország vendégeként a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezősorozatában, melynek harmadik fordulójában először gyűjtötte be a három pontot.

    A mezőny legjobbjaként Gyurcsó Ádám már a 10. percben vezetést szerzett, míg a 77. percben Szalai Ádám fejesgólja biztosította be a győzelmet, amellyel csoportjában a harmadik helyre jött fel Magyarország.
    A magyarok először nyertek Rigában is, igaz ez még csak a második meccsük volt a lett fővárosban, összességében pedig a két csapat hatodik találkozóján az ötödik magyar siker született.
    Gera Zoltán 95. alkalommal öltötte magára a címeres mezt, így már egyedül harmadik az örökrangsorban, míg a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs 85. fellépésével utolérte a legendás Puskás Ferencet a hetedik pozícióban. Bernd Storck szövetségi kapitány újoncot is avatott a csereként beállt Vida Máté személyében.
    A magyarok legközelebb november 13-án Andorrát fogadják a vb-selejtezősorozatban.

    Európai vb-selejtező, 3. forduló, B csoport:
Lettország-Magyarország 0-2 (0-1)
---------------------------------
Riga, v.: Pawel Gil (lengyel)
    gólszerzők: Gyurcsó (10.), Szalai (77.)
    sárga lap: Ikaunieks (34.), Sabala (72.), Zjuzins (81.), Karasausks (93.), illetve Kádár (14.)

    Lettország:
    -----------
Andris Vanins - Vladislavs Gabovs, Vitalijs Jagodinskis, Kaspars Gorkss, Vitalijs Maksimenko - Aleksejs Visnakovs (Arturs Zjuzins, 57.), Igors Tarasovs, Davis Ikaunieks - Glebs Kluskins (Janis Ikaunieks, 68.), Olegs Laizans (Arturs Karasausks, 77.) - Valerijs Sabala

    Magyarország:
    -------------
Gulácsi Péter - Bese Barnabás, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Korhut Mihály - Gyurcsó Ádám, Nagy Ádám, Gera Zoltán (Vida Máté, 83.), Dzsudzsák Balázs - Nikolics Nemanja (Kleinheisler László, a szünetben), Szalai Ádám

    I. félidő:
    ---------
    10. perc: Nikolics kapott labdát a 16-os jobb oldalán, egy csellel átverte a védőjét, majd tökéletesen passzolt a második hullámban érkező Gyurcsónak, aki 15 méterről a keresztléc alá bombázott (0-1).

    II. félidő:
    -----------
    77. perc: Dzsudzsák jobb oldali szögletét követően Szalai a rövid oldalon 5 méterről a keresztléc alá csúsztatott (0-2).

    Az első perctől kezdve a magyarok birtokolták többet a labdát, próbálták irányítani a játékot, de komoly lehetőség nem adódott, egészen a 10. percig, amikor az első helyzetet Gyurcsó váltotta gólra. A találat nem változtatta meg a játék képét, meddő fölényben futballozott Bernd Storck csapata. A játékrész derekán aztán öt percre beszorult a magyar együttes, de egyenlítenie nem sikerült a hazai gárdának. A szünet előtti negyedórára rendezte sorait a magyar válogatott, de a támadójáték továbbra sem volt veszélyes, sőt a szünet előtt ziccert rontottak a lettek.
    A második félidő hatalmas lett helyzettel indult, ezúttal Gulácsi védett nagyot. Az ellenfél lehetősége ébresztőként hatott a magyarokra, mert ezt követően beszorították a riválist, azonban ezúttal elöl hiányzott a kreativitás és a pontosság. Így a betömörülő lett védelem biztosan állta a rohamokat, igaz, Gyurcsó lövésénél egy ízben a jobb kapufa mentett. A hátralévő időben is a magyarok akarata érvényesült, a három pontot pedig a pénteken Svájc ellen kétszer eredményes Szalai Ádám szöglet utáni fejesgólja biztosította be.
    "Rendkívül fontos volt az első győzelem megszerzése, mert nagy nyomás volt a csapaton, de a játékosok megoldották a feladatot. Összességében elégedett lehetek, mert a válogatott dominálta a meccset" - értékelt az M4 Sportnak a magyarok német szakvezetője, aki külön kiemelte Gulácsi Péter kapus remek teljesítményét is.