Gedeon napja van. | 2024.03.28

Áradások pusztítanak az Egyesült Államok déli államaiban a Matthew hurrikán után 

2016-10-11 06:22:30

 Áradások pusztítanak az Egyesült Államok déli államaiban a Matthew hurrikán után. 

    A vasárnap az Atlanti-óceán felé, a nyílt tengerre fordult Matthew hurrikán az eddigi adatok szerint legalább 23 halálos áldozatot követelt a déli szövetségi államokban, de ez a szám tovább emelkedhet, a legfrissebb hírek szerint ugyanis például Észak-Karolinában még sok az eltűnt és mintegy ezerötszázan rekedtek az áradó víz fogságában. 
    A hurrikán ugyan már a hét végén elvonult a térségből, de öt szövetségi államban a következményekkel birkóznak. Tizennyolc folyó öntött ki a medréből, a vízszintjük továbbra is emelkedik, és például Észak-Karolinában további evakuálásokat rendelt el a kormányzó. "A hurrikán elvonult, de a viharnak nincs vége, a folyók áradnak" - közölte Pat McCrory hétfőn kora délután tartott sajtótájékoztatóján. McCrory figyelmeztetett arra is, hogy az áradás különösen veszélyes, mert mérgező anyagokat sodorhat magával, s arra kérte honfitársait, hogy változatlanul maradjanak távol a partvidéki településektől. Egyes kisvárosokban még mindig sokan kuporognak a háztetőkön mentésre várva, más, kisebb településeket körbevett az árvíz és az ott élőket helikopterrel mentik ki. Észak-Karolinában - a kormányzó közlése szerint - mintegy egymilliónyian vannak áram nélkül. 
    Georgiában Savannah városa még víz alatt áll, a dél-karolinai Charlestont a helyi tudósítások szellemvárosként írják le, s szintén Dél-Karolinában a vihar a polgárháború idejéből származó ágyúgolyókat fordított ki a föld mélyéből. 
    A Fehér Ház közlése szerint a szövetségi segítség mindenhová úton van, sok helyre mér meg is érkezett.