Rudolf napja van. | 2024.04.17

 Horvát politikus: minden EU-tagállamnak felelőséget kell vállalnia az uniós határok védelmében

2016-10-11 06:21:08

Minden európai uniós tagállamnak felelősséget kell vállalnia az EU külső határainak védelmében - közölte Vlaho Orepic horvát ügyvezető belügyminiszter hétfőn Splitben.

    A tárcavezető egy nemzetközi találkozó után nyilatkozott újságíróknak, amelyet a horvát belügyminisztérium, a védelmi minisztérium és a közös európai uniós határ- és parti őrség szervezett, amely hivatalosan a múlt csütörtökön kezdte meg működését. 
     A tanácskozáson Horvátország mellett Szlovákia, Csehország, Bulgária, Olaszország és Spanyolország képviselői vettek részt, továbbá Fabrice Leggeri, az európai uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) vezetője. A jelenlévők a migrációs válság leküzdésére irányuló átfogó stratégiáról tárgyaltak. 
    Orepic úgy ítélte meg: Horvátország alakítója és aktív végrehajtója az EU biztonságpolitikájának, és ezt a tevékenységét a jövőben is folytatni fogja. 
    A tárcavezető szerint semmi sem utal arra, hogy egy újabb migránsáradattal kellene szembenéznie Európának, de ahogy az előzőt is közös erővel oldották meg, a jövőben is minden problémát közösen fognak megoldani. 
    Fabrice Leggeri, a Frontex igazgatója szerint folytatni kell az együttműködést az EU tagállamai között. 
    "A mai találkozó egy fontos előrelépés egy fontos munkában, az EU határainak védelmében" - hangsúlyozta.
    A kétnapos nemzetközi találkozó keretében kedden nagyszabású közös gyakorlatot is tartanak a spliti katonai kikötőben: migránsok megmentését gyakorolják a tengeren, valamint segítségnyújtást terrortámadás esetén. 
    A közös európai uniós határ- és parti őrség a Frontex és az EU-tagországok erőforrásait egyesíti. Tagállami felajánlások alapján bármikor rendelkezhet 1500 fős személyi állomány és eszközök mozgatásáról, a szükségesnek ítélt területekre való átcsoportosításáról legfeljebb 10 napon belül. Horvátország 65 embert küld a szervezetbe, akik a belügyminiszter szerint már most készen állnak a feladatra.