Emma napja van. | 2024.04.19

Hetedszerre szervezik meg a Székelyföld Napokat

2016-10-10 20:01:00

A székelyföldi önkormányzatok és kulturális intézmények hetedszerre szervezik meg október 12. és 23. között a Székelyföld Napokat. A rendezvénysorozatba Székelyföld hetven települése kapcsolódott be mintegy 150 programmal.

    A rendezvényt közös marosvásárhelyi sajtótájékoztatón hirdették meg hétfőn Maros, Hargita és Kovászna megye önkormányzatának és egyes kulturális intézményeinek vezetői. A rendezvénysorozat szervezésébe négy év kimaradás után kapcsolódott be ismét Maros megye önkormányzata, azt követően, hogy a júniusi önkormányzati választások után ismét magyar politikus került a megye élére. 
    Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke szerint - amint a három megyei önkormányzat közös közleménye idézte - a rendezvénysorozat célja megismertetni Székelyföld sajátos kulturális és természeti értékeit, és ezáltal mások számára is vonzóvá tenni térséget.
    Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke úgy vélekedett, hogy kulturális téren máris autonómiával rendelkezik Székelyföld, hiszen semmi sem korlátozhatja intézményeit, civil szervezeteit, hogy közösen lépjenek fel. Hozzátette: hiszi, hogy a három megye vendéglátásában érződni fog a rendezvénysorozat hatása.
    Grüman Róbert, a Kovászna megyei önkormányzat alelnöke a régió befogadó jellegéről beszélt. Mint elmondta, helyük van a régióban a többségi (román) művészeknek, alkotóknak, és a külföldieknek is. "Jó példa erre egy másik közös programunk, a Székelyföldi Grafikai Szemle, amely egyike az ország dinamikusan fejlődő rendezvényeinek, a Székelyföldi Filmszemle vagy a 2017-ben sorra kerülő Székelyföldi Fotóbiennálé" - idézte a politikust a közlemény.
    Ferencz Angéla, a rendezvénysorozatot koordináló Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője elmondta, a Székelyföld Napok szervezésének köszönhetően évről-évre jobb az együttműködés a három megye intézményei és civil szervezetei között. 
    A rendezvénysorozat programja a Szekelyfoldnapok.ro/ honlapon érhető el.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó