Emma napja van. | 2024.04.19

Alaptörvény - Vona: ez egy jó javaslat

2016-10-10 16:19:46

 A Jobbik elnöke jónak, támogathatónak ítélte a kormány alaptörvény-módosító javaslatát, ugyanakkor jelezte: tartalmi jellegű módosításokat vetnek fel a keddi ötpárti egyeztetésen.

    Vona Gábor hétfői budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy előzőleg Gulyás Gergellyel, a Fidesz alelnökével egyeztetett technikai kérdésekről, az ötpárti találkozón pedig várhatóan Volner János frakcióvezető képviseli a pártot. Hozzátette: továbbra is személyes találkozót kér a kormányfőtől, amire a héten sor kerülhet. Az ezt firtató kérdésre elmondta, vannak olyan szempontok, amelyeket elsőként nem a sajtóval vagy más pártvezetőkkel kíván megvitatni, hanem Orbán Viktorral.
    A pártelnök konstruktív ellenzéki pártként hivatkozott a Jobbikra, amely partnere lehet a kormánynak Magyarország alkotmányos védelmében, egyúttal károsnak nevezte, hogy a többi ellenzéki párt kimarad a vitából.
    Vona Gábor kifejtette: a migráció és a kvóták nem az EU-s alapszerződésekben, hanem másodlagos jogforrásokban szerepelnek, és osztja a német alkotmánybíróság álláspontját, amely ilyen esetekben a tagállami alkotmányt tartja erősebbnek.
    A Jobbik elnökét kérdezték a Népszabadság című napilap kiadásának felfüggesztéséről is. Azt felelte: a lap indulása "nem Magyarország dicső történelmi időszakába vezet vissza", és érezte, hogy nem állnak egy platformon, de a kérdés szerinte nem erről szól, hanem arról, hogy a hatalom szerint nincs joga megjelenni más véleménynek. Értékelése szerint ez szimbolikus ügy, az ellenzéki sajtónak megvan a maga szerepe, néha "fájdalmas tud lenni a létezése", de pontosan így tud előremenni a demokrácia.
    Kérdezték arról is, hogy sajtóhírek szerint gyanúsítottként hallgatták ki a fideszes Mengyi Rolandot. Vona Gábor - mint mondta - azt tartaná előremutatónak, ha a politikus lemondana és időközi választás lenne a választókörzetében, illetve ha magától nem teszi meg, akkor a Fidesznek kell kérnie mandátumának visszaadására.