Emma napja van. | 2024.04.19

NGM: hatalmas államháztartási többlet szeptemberben, alacsonyabb hiánycél

2016-10-10 11:28:12

Szeptemberben 271,6 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás, a kilenc havi hiány 2,4 milliárd forintra csökkent, amely másfél évtizedes rekordnak számít. Erre tekintettel a kormány a GDP 2,0 százalékáról 1,7 százalékára csökkentette az idei uniós módszertan szerinti hiánycélt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

    Az első kilenc hónapban a központi költségvetés 95,5 milliárd forintos hiányt, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 21,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 71,8 milliárd forintos többletet mutattak. Tavaly a január-szeptemberi halmozott hiány 954,6 milliárd forintot tett ki.
    Az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak szeptember végén eljuttatott EDP-jelentésében a kormány erre az évre a tavaszi prognózisnál 104 milliárddal alacsonyabb, 599,7 milliárdos idei hiánycélt jelentett. A tárca szerint a módosított hiánycél maximálisan összhangban van a reálgazdasági és az államháztartási folyamatokkal, így annak elérése teljesíthető.
    Szeptemberben a központi alrendszer (államháztartás az önkormányzatok nélkül) többlete 271,6 milliárd forintot tett ki, míg egy évvel korábban ez 39,7 milliárd forint hiány volt.
    A 2015-ös és az idei év január-szeptemberi időszaka közötti eltérést az NGM azzal magyarázza, hogy amíg tavaly a költségvetés maximálisan teljesítette a kedvezményezettek felé az uniós kifizetéseket, ezeket az Európai Unió a nemzeti büdzsének most téríti meg.
    Az idei magasabb bevételeknek és alacsonyabb kiadásoknak köszönhetően rendkívül stabil az államháztartás helyzete. Ez volt az egyik legfőbb indoka annak, hogy a Fitch Ratings és a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítőknél Magyarország hivatalosan ismét befektetésre ajánlott kategóriába került, ahogy azt a piaci szereplők véleménye már régen igazolta - hangsúlyozta az NGM.
    Jelentéséhez a minisztérium hozzáfűzte, hogy hónapról-hónapra kedvezően alakul a gazdaság helyzetét jellemző minden mutató. Amellett, hogy másfél évtizedes mélyponton az államháztartás hiánya, csökken az államadósság, az uniós átlagot meghaladja a gazdasági növekedés, történelmi mélységben a munkanélküliség, miközben a bérek is folyamatosan emelkednek, és a kedvező inflációs környezetben megőrzik vásárlóerejüket - sorolták. Mindez érdemben hozzájárul a fogyasztás bővüléséhez, ezáltal a költségvetés bevételeinek fenntartásához.
    Az államháztartást továbbra is fegyelmezett gazdálkodás jellemzi hangsúlyozta az NGM.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó