Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: Líbia nem képes kezelni az országát érintő migrációs nyomást

2016-10-10 06:14:29

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója szerint Líbia nem képes kezelni az országát érintő migrációs nyomást.

 

    Marsai Viktor az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában azt mondta: akár egymillióan is lehetnek olyanok, akik a szubszaharai térségből Líbiába érkeztek. Ők zömében fiatalemberek, akik pénzt akarnak szerezni, hogy a Földközi tengeren át Európába jussanak, ezért különböző milíciákhoz csatlakoznak. Líbiában ugyanakkor nincs egy erős központi hatalom, amely képes lenne ezt kezelni, külső segítséget pedig nem nagyon fogadnak el. Masszívabb fellépést Líbián belül csak a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet csoportjai elleni segítségként fogadnak el, azt is csak amerikai légicsapások formájában.
    Egy bécsi nemzetközi konferencián felszólalt Líbia külügyminisztere, és arról beszélt, ellenzi a felvetést, hogy Líbiában uniós menekültbefogadó központok épüljenek. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) konferenciáján felszólaló Mohammed Táher Sziala úgy vélte, hogy az unió az emberek visszaküldésével lemond a menekültekkel szembeni felelősségéről, amelyet így helyette Líbiának kellene viselnie. Aláhúzta: Líbia nem a menekültek átjáró országa.
    Marsai Viktor azt mondta: Líbiában Kadhafi bukása óta káosz van. Valójában a központi kormányzat kezében semmi hatalom nincs, milíciák, törzsi csoportok uralják az országot. A kutató szerint mindenekelőtt arra lenne szükség, hogy Líbiában ismerjék el egységkormányukat. Jelenleg ugyanis a nemzetközi közösség számára is probléma, hogy nincs kivel tárgyalni, nem látható, pontosan kinek a kezében van valójában a hatalom - fejtette ki az NKE oktatója.