Auguszta napja van. | 2024.03.29

Renzi-kormánnyal háromszorosára nőtt az olaszországi migráció

2016-10-09 19:59:00

 

A Matteo Renzi vezette római kormány elhibázott politikájának tulajdonítja az olasz partokra érkezők számának többszörösére emelkedését az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) a pártot vezető Beppe Grillo blogján vasárnap megjelent bejegyzés szerint. 

 

    Az M5S európai parlamenti képviselői által írt bejegyzés szerint amióta Matteo Renzi az olasz miniszterelnök, vagyis 2014 eleje óta, háromszorosára emelkedett az Olaszországban kikötő migránsok és a Földközi-tengerbe veszett emberek száma is. A beppegrillo.it honlapon közölt és az 1997 és 2015 közötti adatokat feltüntető grafikon azt mutatja, hogy 2010-ben több mint négyezer, 2011-ben több mint hatvankétezer, 2012-ben több mint tizenháromezer, 2013-ban több mint negyvenkétezer ember érkezett. Ehhez képest 2014-ben 170 ezerre ugrott a migránsok száma, tavaly pedig majdnem 154 ezren érkeztek Olaszországba. Az idei év eleje óta több mint 142 ezren jöttek és több mint háromezren vesztették életüket a tengeri átkelés közben.     
    Az olasz ellenzéki párt politikusai hangsúlyozzák, hogy az olaszországi befogadóállomások az "összeomlás" szélén állnak. Az olasz parti őrség, haditengerészet, a humanitárius szervezetek önkéntesei nehéz munkát végeznek, amelyért egész Olaszország köszönettel tartozik nekik, "de így nem lehet folytatni" - írta az M5S közösségi oldala. 
    Az ellenzéki párt úgy látja, tévedés volt Matteo Renzi részéről az EU és Törökország közötti migrációs megállapodás aláírása, amely ismét a Földközi-tenger és Olaszország felé mozdította el a migráció útvonalát. Az M5S szerint a migrációt kiváltó okok megoldása nélkül a vészhelyzet folyamatos lesz. Hangsúlyozza, hogy az olasz miniszterelnök az elsők között támogatja a fegyverkereskedelemre épülő és a multinacionális vállalatok érdekeit kiszolgáló európai kül- és védelmi politikát. Az M5S azt kérdezi, Matteo Renzi miért nem állítja le a Szaúd-Arábiába irányuló fegyverexportot. A civil mozgalomból lett olasz párt emellett kiemeli, hogy Európában és Olaszországban az afrikai és ázsiai migránsokat "modern rabszolgaként" kizsákmányolják. Példaként a dél-olaszországi zöldség-gyümölcs ültetvényeken feketén dolgozó migránsokat említik.