Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az NVB ellenőrizte az NVI levélszavazat-számlálását

2016-10-07 20:18:00

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén ellenőrizte, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) megfelelően összesítette-e a kvótareferendumra leadott levélszavazatokat, és nem emelt kifogást a testület munkájával szemben.

    A testület tagjainak a levélszavazatok számlálása után nyílt lehetőségük arra, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizzék az iroda munkáját.
    Pálffy Ilona, az NVI elnöke arról tájékoztatta az NVB-t, hogy a levélben leadott szavazatok között 128 944 érvényes "nem" és 1000 érvényes "igen" szavazatot találtak. Az érvényes szavazatokat hozzáadják a vasárnap Magyarországon, valamint a külképviseleteken leadott voksokhoz.
    Az NVI a kvótanépszavazás összesített, végleges adatairól készített hivatalos jegyzőkönyvet várhatóan kedden nyújtja be az NVB-nek.
    A testület pénteki ülésén több kifogást is tárgyalt, ám ezek egyike sem volt olyan súlyú, hogy érdemben befolyásolhatta volna a vasárnapi népszavazás eredményét.
    Az NVB egy magánszemély kifogására ismét megállapította, hogy jogsértő a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mobiltelefonos applikációja, mert az a szavazólapok, a szavazatok fényképének vasárnapi megosztására hívta fel a választópolgárokat. A testület Borbély Andrea Jobbik-delegált javaslatára 832 ezer forintos bírsággal sújtotta a pártot.
    Az NVB szerint a "Szavazz érvénytelenül!" applikációval megsértették a választás titkosságának, tisztaságának megőrzésére és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási alapelveket.
    A testület szeptember 30-ai ülésén hasonló határozatot hozott, de akkor még nem szabtak ki bírságot. Az akkor hozott határozattal szemben jogorvoslat érkezett, ám arról a Kúria még nem döntött.
    A testület büntetőfeljelentést is tett az ügyben az Országos Rendőr-főkapitányságon.
    Az NVB egy másik határozatában azt állapította meg, hogy Csizi Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő azzal, hogy közösségi oldalán vasárnap közzétette szavazatáról készített fényképét, ugyancsak választási alapjogokat sértett.