Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nyolcezer fiatal vesz részt az idei országos önkéntes szociális akcióban

2016-10-07 19:55:00

 Az idén 8 ezer fiatal vesz részt október 6. és 9. között a katolikus, a református és az evangélikus egyház által szervezett "72 óra kompromisszum nélkül" elnevezésű országos szociális önkéntes akcióban - jelentették be sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

    A Magyarországon már kilencedik alkalommal megrendezett program keretében az önkéntesek a többi között szociális intézmények tevékenységét segítik. Például segédkeznek a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthon felújítási munkálataiban, az ott gondozott gyermekek foglalkoztatásában.
    Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hangsúlyozta: Magyarországon ma már minden harmadik ember rendszeresen végez önkéntes munkát, ami egyre népszerűbb a fiatalok körében.
    Elmondta, hogy az önkéntes tevékenységet kormány is segíteni kívánja. A többi között ezt szolgálja, hogy bevezették a közösségi szolgálatot a középiskolákban, így fiatalok megtapasztalják, hogy "adni jó". Ugyanakkor a kormányzat koordinálni is kívánja ezt a tevékenységet, ehhez létrehoztak egy portált, ahol egymásra találhatnak az önkéntesek és az önkéntes munkát igénylők - tette hozzá. Létrehozták a Nemzeti Önkéntes Tanácsot is, amelyben részt vesznek az egyházak és a civil szervezetek - mondta Novák Katalin.
    Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese arról szólt: sokszor közvetlen környezetünkben nyílik lehetőség az önkéntes munkára és csak rajtunk múlik, hogy élünk-e vele.
    Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus püspök arról beszélt, hogy a hívőknek a program Jézus küldetését idézi fel, "azt az önátadást, amellyel megváltott bennünket".
    Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke reményét fejezte ki, hogy a résztvevők több száz helyen megajándékozzák a rászorulókat. Egyben azt kívánta, hogy az önkéntesség ne csak egy-egy pillanata legyen életünknek, hanem mindennapos tevékenység.
    Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke úgy fogalmazott: az önkéntes akciónak igazi jelentőségét az adja, hogy a fiatalok szabadon döntenek arról, szabadidejüket és szolidaritásukat adják egy jó ügyért.
    A 72 óra kompromisszum nélkül egy európai mozgalom: Magyarországon kívül az idén 10 országban rendezik meg évente.