Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ukrán válság - Végrehajtották a csapatszétválasztást a Donyeck megyében kijelölt területen

2016-10-07 19:30:00

 Sikeresen végrehajtották a csapatszétválasztást a kelet-ukrajnai konfliktusban szemben álló felek a Donyeck megyében kijelölt területen - jelentette be pénteken Andrij Liszenko a kijevi védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

    A tisztségviselő tájékoztatása alapján Petrivszke és Bohdanyivka falvak körzetében az ukrán fegyveres erők egy kilométerre nyugatra vonultak hátrébb és vettek fel új - előre erre a célra előkészített - állásokat. Liszenko hozzáfűzte, hogy a csapatszétválasztást az EBESZ ukrajnai megfigyelő küldöttségének tagjai is nyomon követték.
    A csapatok szétválasztásáról szeptember 21-én Minszkben írt alá keretmegállapodást a kelet-ukrajnai válság rendezésére életre hívott Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport. A dokumentum szerint a csapatoknak legalább két kilométerre kell eltávolodniuk egymástól három területen, Petrivszke, Zolote, valamint Sztanicja Luhanszka térségében. A megállapodás a csapatszétválasztás megkezdését ahhoz a feltételhez köti, hogy az adott térségben legalább hét napig mindkét fél betartsa a tűzszünetet.
    Petrivszkénél több napos késedelmet szenvedett a már eltervezett csapatszétválasztás. Kijevi jelentések szerint október 3-án az ukrán fegyveres erők leállította a műveletet, ugyanis a Moszkva által támogatott szakadár erők tüzet nyitottak rögtön azután, hogy a katonák parancsot kaptak a hátrébb vonulásra.
    A DAN donyecki szakadár hírügynökség arról adott hírt, hogy pénteken az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság is hátrébb vonta erőit Petrivszkénél.
    A Luhanszk megyei Zolote településnél október 1-jén távolodtak el egymástól a szemben álló erők.  
    A harmadik kijelölt területen viszont még nem indult el a csapatszétválasztás. A Luhanszktól nem messze északra fekvő Sztanicja Luhanszka településnél ez a védelmi minisztérium közlése szerint egyelőre nem lehetséges, mert az elmúlt napokban több alkalommal is lőtték a szakadár erők a katonai állásokat a térségben.  
    Liszenko tájékoztatott arról, hogy az elmúlt napban három ukrán katona sebesült meg a kelet-ukrajnai harcokban. A szakadár támadások a korábbi napokhoz képest jelentősen alábbhagytak: kijevi jelentések szerint csütörtökön a frontvonal teljes hosszán mindössze 12-szer nyitottak tüzet az oroszbarát erők az ukrán katonák állásaira.