Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fico: teljesen elfogadjuk a kvótareferendum eredményét

2016-10-07 17:15:00

"Szlovák miniszterelnökként és soros uniós elnökként is mondom, hogy teljes mértékben elfogadjuk a magyarországi kvótareferendum eredményét, s a népszavazást legitim és demokratikus eszköznek tartjuk" - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken Pozsonyban, miután tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel.

    A két miniszterelnöknek a pozsonyi kormánypalotában tartott találkozóján a kvótareferendum eredményén kívül az illegális bevándorlás kezeléséről, egyéb európai uniós témákról, illetve Szlovákia és Magyarország kétoldalú kapcsolatairól is szó esett.
    Robert Fico az illegális bevándorlás témájáról szólva hangsúlyozta: Szlovákia továbbra is a schengeni határok által hatékony védelmét, illetve a migráció okainak megszüntetését tartja a fő eszköznek a probléma kezelésére.
    A szlovák kormányfő megismételte azon korábbi kijelentését, miszerint egyre inkább bizonyságot nyer, hogy a kötelező betelepítésről szóló kvóták "politikailag halottak".
    A szlovák kormányfő rámutatott: ebben a kérdésben az Európai Bizottság (EB) előállt néhány olyan jogalkotási indítvánnyal, amelyekre mind az uniós tagállamok belügyminisztereinek október 13-i találkozóján, mind pedig az uniós tagállamok vezetőinek - október 21-én esedékes - csúcstalálkozóján reagálni fog kelleni. Hangsúlyozta: az asztalra kerülő jogalkotási elképzelést szeretné olyannak látni, amelyben megjelennek a tagállamok vezetőinek álláspontjai, illetve az önkéntesség, amely a bevándorlás kezelésének alapelve kell hogy legyen.
    Robert Fico megjegyezte: meggyőződése, hogy már a tagállamok belügyminisztereinek találkozóján megkezdődik annak a megoldásnak a kidolgozása, amely alternatíva lesz az EB által felvázolt elképzelésekre. "Meggyőződésem, hogy ez az alternatív megoldás, ez a kompromisszum, az uniós tagállamok vezetői, az EB és az unió más intézményei közös igyekezetének eredménye lesz" - szögezte le, hozzátéve: a szlovák uniós elnökség hátralévő időszakában mindent megtesznek azért, hogy ez a kompromisszumos megoldás az asztalra kerülhessen.
    A szlovák kormányfő a szlovák-magyar kétoldalú kapcsolatokról is beszélt. Kiemelte: a mostani találkozón ismét megerősítést nyert, hogy a kétoldalú kapcsolatok minden téren pozitív légkörben fejlődnek és történelmileg a legjobb szinten vannak.