Emma napja van. | 2024.04.19

Szijjártó Péter: a külgazdaság "aládúcolja" a gazdaság növekedését

2016-10-07 15:16:00

 A külgazdaság továbbra is képes arra, hogy "aládúcolja" a magyar nemzetgazdaság növekedését külső oldalról - mondta Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyminiszter pénteken az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztusi külkereskedelmi adataira reagálva.

    A KSH adatai szerint augusztusban az export euróban számolt értéke 12,5, az importé 10,8 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbit, a júliusi 5,4, illetve 6,4 százalékos visszaesés után. 
    A kiviteli többlet 157 millióval 601 millió euróra nőtt a tavaly augusztusihoz hasonlítva. A jelentős megugráshoz hozzátartozik, hogy augusztusban idén hárommal több munkanap volt, mint tavaly. 
    Az év első nyolc hónapjában az export 3,0, az import 1,4 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összevetve. A kereskedelmi mérlegtöbblet 1,056 milliárd dollárral haladta meg az egy évvel korábbit és 6,646 milliárd eurót tett ki.
    A külgazdasági miniszter hangsúlyozta: a külföldről érkező beruházások alapvetően exportra termelnek, a magyar gazdaságot folyamatosan egyre inkább versenyképessé teszik.
    Hozzátette: a beruházásokért, az export lehetőségekért is egyre erősebb, élesebb a globális verseny.