Auguszta napja van. | 2024.03.29

 Balog: az idősek erőforrást jelentenek az egész országnak

2016-10-07 15:06:00

 Az idősek életerős és lelkes nyugdíjasok lehetnek, ez pedig erőforrás a szűkebb környezetük, a családjuk, de az egész ország számára is - mondta az emberi erőforrások minisztere az idősek világnapja alkalmából rendezett pénteki ünnepségen, a Pesti Vigadóban.

    Balog Zoltán beszédében kitért arra, hogy Magyarország népességének 17 százaléka 65 év feletti, de az életmódváltással, az egészségügy fejlődésével minden évben hónapokkal nő a 65 éves korban még várható egészséges évek száma. 
    Hangsúlyozta: a kormány sokat tett azért, hogy az időseknek jobb legyen az életük, például megőrizte a nyugdíjak vásárlóértékét, a "Nők 40" programmal 170 ezer nagymamát "adtak vissza a családoknak", a munkahelyvédelmi akciónak köszönhetően ma már 400 ezer 55 év feletti munkavállaló dolgozik, az Erzsébet-program keretében pedig évente 35 ezer nyugdíjas pihenhet. Hozzátette: a fiatalokat is a közösségi munkára buzdítják. 
    A miniszter leszögezte, az a cél, hogy Magyarország a legkülönbözőbb nemzedékek számára is jó hely legyen, ezért dolgoznak a jövőben is.
    Novák Katalin, a minisztérium család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára azt mondta, 2060-ra az előrejelzések szerint a magyarországi népesség egyharmada 60 év feletti lesz, de "ez nem probléma, hanem kihívás, nem teher, hanem erőforrás számunkra". 
    Az államtitkár kiemelte: a cél az, hogy növeljék az idősek közösségben eltöltött éveinek számát, mert a közösséghez tartozás, a nemzethez tartozás akár az élethosszt is tudja növelni. 
    Novák Katalin személyes élményét megosztva elmondta, ma már bánja, hogy nagykamaszként nem becsülte meg azt a pillanatot, amikor nagyapja valamit szeretett volna elmesélni neki. Hozzátette, szeretné, ha megbecsülnénk a velünk élő időseket, és a fiatalok és idősek kapcsolata az összefogásról szólna. 
    Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az ünnepségen barackfához hasonlította az időseket, akik "őszülő halántékkal még bőségesen teremnek". Mint mondta, a kormányzati szereplők felelősek azért, hogy "a dúsan termő fát" lássák és az idősek tudását közkinccsé tegyék a társadalom és a családok számára egyaránt. 
    Úgy fogalmazott, még hosszú évtizedekig számítanak "azokra a gyümölcsökre, amiket önök és az idősek teremnek".
    Azt mondta, abban érdekeltek, hogy olyan összetartó társadalmat építsenek, amely keresi a kommunikációs csatornákat, összeköti a generációk sokszor elcsúszó, párhuzamos kommunikációját. Hozzátette, az is a dolguk, hogy megbecsüljük az időseket és azokat, akik az ő életminőségüket igyekeznek napról napra egyre jobbá tenni. 
    Az idősek világnapja alkalmából Idősbarát önkormányzat díjat adott át az ünnepségen Balog Zoltán és Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára Belváros-Lipótváros, Ebes, Földeák, Mesztegnyő, Nyíregyháza és Szarvaskő önkormányzatának. 
    Balog Zoltán Idősekért díjat adományozott Blaskovich Erzsébet geriáter szakorvosnak, Molnár Ágnesnek, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főosztályvezető-helyettesének, valamint Hulák Zsuzsannának, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetőjének. A díjakat a miniszter Novák Katalinnal együtt adta át. 
    A miniszter továbbá Idősekért díjat adományozott a jászberényi Dinai György Bélánénak, aki a házi segítségnyújtásban gondozónő, Fodorné Papp Ilonának, a nagyecsedi Szatmári Kisérségi Szociális Alapszolgáltatási Központ intézményvezetőjének, valamint a szerencsi Kontra Lászlónénak, aki nyugdíjasként segíti a rászorulókat. A díjakat a miniszter Czibere Károllyal adta át. 
    Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek (a 60 év felettiek) világnapjává.