Csongor napja van. | 2024.04.16

Brosúrát jelentetett meg Tőkés László a püspök utódjának tulajdonított besúgói jelentésekből

2016-10-07 14:38:00

Brosúrát jelentetett meg Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke azokból a jelentésekből, amelyeket - állítása szerint - Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) újabb mandátumra pályázó püspöke adott egykor a kommunista politikai rendőrségnek.

    A nyomtatványt Tőkés László a pénteki, nagyváradi sajtótájékoztatóján mutatta be az újságíróknak. Az immár fénymásolatban is tartalmazza azokat a besúgói jelentéseket, amelyek - Tőkés László szerint - "egyértelműen bizonyítják Csűry István, alias Kiss, alias Rosescu, alias Chis Geza kollaboránsi múltját". A Kiss, Rosescu, illetve Chis Geza fedőnéven adott jelentéseket lelkészek megfigyelési dossziéiban találta Molnár János szegedi egyháztörténész, aki ezek szerzőjeként Csűry István egykori szalárdi lelkészt azonosította. A jelentések többnyire partiumi református lelkészekről tartalmaznak terhelő információkat.
    A közzétett dokumentumok némelyikét kézzel írták. Tőkés László az MTI kérdésére kijelentette: grafológiai vizsgálattal lehet egyértelműen bizonyítani, hogy a jelentéseket Csűry István írta.
    A brosúra Csűry István 2009-es püspökké választása előtt adott nyilatkozatát is tartalmazza, amelyikben a lelkész kijelentette, hogy nem volt a román titkosszolgálat munkatársa, és amennyiben bármikor kiderülne, hogy nyilatkozata nem fedi a valóságot, "azonnal és készséggel lemond" a jelöltségről vagy az elnyert tisztségről.
    Tőkés László a sajtótájékoztatón elmondta: a nyomtatványt az egyházkerület lelkészeinek és világi vezetőinek, valamint több közéleti szereplőnek is eljuttatta. Hozzátette: szükségét látja a közélet megtisztulásának, és szerinte az egyházat a rovott múltú vezetőktől, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) pedig a korrupt politikusoktól kell megtisztítani. Arra kérte az RMDSZ vezetőségét, hogy változtassa meg a Bihar megyei képviselő- és szenátorjelöltek listáját, amelyen általa korruptnak vélt politikusok szerepelnek befutó helyeken.
    Példaként említette, hogy a Fazakas László lelkészt - aki korábban szintén a partiumi püspöki székre pályázott, és rövid ideig az RMDSZ parlamenti képviselője is volt - lemondatta az RMDSZ, amikor fény derült az ügynökmúltjára, és a lelkész a püspökjelöltségtől is elállt. 
    Tőkés László már korábban és több rendben is közölt Csűry István ügynökmúltjára utaló feljegyzéseket. A püspök a Bihari Naplóban júniusban közölt írásában érdemben nem reagált Tőkés László állításaira, de arra kérte "a Fidesz-KDNP kormány felelőseit", hogy vizsgálják meg "az általuk, nevünkben delegált EU-képviselő munkáját és káros tevékenységét". "Szóbeszéd és hamis információ nem buktathatja meg kórházépítő vállalásunkat, nem fékezheti itthon tartó szolgálatunkat" - fogalmazott a püspök arra a kórházra utalva, amelyet a magyar kormány támogatásával kíván felépíteni a Partiumban.
    Az egyházkerület október 21-én tartja tisztújító közgyűlését. A püspöki tisztségre Csűry István az egyedüli jelölt.