Emma napja van. | 2024.04.19

CAFe Budapest - A Lumú Bartók-kiállításával nyílt meg a fesztivál

2016-10-07 14:04:00

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) #Bartók című kiállításával nyílt meg pénteken a 25. CAFe Budapest kortárs művészeti fesztivál, amely október 23-ig több mint száz klasszikus és világzenei, jazz-, opera-, tánc- és színházi produkcióval, kiállításokkal és divatprogramokkal várja a közönséget.

    A fesztvivál 17 napja alatt több mint 100 program várja azokat, akiket érdekel a színház, a kortárs zene, a jazz, az újcirkusz vagy a képzőművészet - emlékeztetett a programsorozat megnyitóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
    Rétvári Bence elmondta, hogy a közelmúltban sokféle kultúra és ideológia találkozott Európában, melynek számos lakója mintha nem értékelné eléggé a kontinens gazdag kulturális örökségét, értékeit. Ilyen helyzetben még fontosabb megismerni saját kultúránkat: "nem a felemelt kezekben, hanem a kinyújtott kezekben hiszünk" - hangsúlyozta.
    Úgy kell megismerni más kultúrákat, hogy közben a sajátunkat is becsüljük; ezért fontos az a misszió, amelyet a CAFe Budapest visz, bemutatva a magyar és nemzetközi kultúra értékeit - mutatott rá Rétvári Bence.
    Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes elmondása szerint Budapestet építészeti öröksége, kulturális hagyományai is világvárossá teszik, ezeket az adottságokat azonban a maiak kreativitása egészíti ki és teszi a Budapestet igazán dinamikus hellyé - hangsúlyozta.
    A várospolitikus szerint a CAFe Budapest is bátran épít a hagyományokra, de nem fél azokat új kontextusba helyezni, más formanyelven megfogalmazni.
    Brigitte Franzen, a Peter und Irene Ludwig Stiftung igazgatója felidézte, hogy Bartók népzenei, a Ludwig házaspár pedig képzőművészeti alkotásokat gyűjtött. A két művészeti ág közötti szoros kapcsolatot jól mutatja a kiállításnak otthont adó Müpa is, amely a zenének és a képzőművészetnek is fontos helyszíne - emlékeztetett, hozzátéve: a Ludwig gyűjteményből a #Bartók kiállításba is kerültek munkák.
    Káel Csaba, a fesztivál Operatív Testületének elnöke, a Müpa vezérigazgatója arról beszélt, hogy a CAFe Budapest az elmúlt években a térség legnagyobb kortárs művészeti fesztiváljává nőtte ki magát. A rendezvénysorozat mára partnerségre lépett az Art Market Budapesttel, Fashion Weekkel és a Margó irodalmi fesztivállal, ebben az évben pedig elindul a Budapest Ritmo világzenei fesztivál is - hívta fel a figyelmet.
    Fabényi Julia, a Lumú igazgatója a #Bartók kiállításról szólva a megnyitót megelőző sajtóvezetésen elmondta: a kiállítás a zeneszerző születésének 135. évfordulóján a kortárs képzőművészet eszközeivel vizsgálja Bartók Béla életművének és személyiségének sokszínűségét.
    A Készman József, Peternák Miklós, Szipőcs Krisztina, Bálványos Anna és Fabényi Julia által rendezett tárlaton a neoavantgárd klasszikusai - Maurer Dóra, Konok Tamás, Pinczehelyi Sándor és Lakner László - mellett nagyrészt olyan friss művek láthatók a kiállításon, amelyeket a több mint harminc hazai és külföldi alkotó a képzőművészet, a tudomány és a zene határán elhelyezkedő konceptuális pozícióból hozott létre.
    A művek többsége műfaji és technikai értelemben vegyes alkotás, ahogyan a szombattól 2017. január 29-ig látogatható kiállítás egészét is az újabb művészeti médiumok hangsúlyos használata jellemzi.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó