Gedeon napja van. | 2024.03.28

A líbiai külügyminiszter ellenzi, hogy uniós menekültbefogadó központok épüljenek országában

2016-10-06 16:01:00

Ellenzi a líbiai külügyminiszter azt a felvetést, hogy Líbiában uniós menekültbefogadó központok épüljenek - derült ki a politikusnak egy bécsi nemzetközi konferencián elmondott beszédéből.

    Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) konferenciáján felszólaló Mohammed Táher Sziala úgy vélte, hogy az unió az emberek visszaküldésével lemond a menekültekkel szembeni felelősségéről, amelyet így helyette Líbiának kellene viselnie. Aláhúzta: Líbia nem a menekültek átjáró országa.  
    Korábban Christian Kern osztrák kancellár és Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter egyaránt szorgalmazta, hogy a Törökország és az unió között született egyezményhez hasonlatos megállapodást kössenek az észak-afrikai országokkal is. Eszerint az Európába érkező menekülteket a Földközi-tengeren át küldenék vissza olyan Európán kívüli központokba, ahol menedékkérelmüket elbírálnák. Orbán Viktor magyar miniszterelnök is beszélt arról a közelmúltban Bécsben, hogy Líbiában kellene olyan létesítményeket kialakítani, ahol a menedékkérők kivárhatnák kérelmük elbírálását.  
    A szerdán és csütörtökön zajló bécsi EBESZ-konferencia a terrorizmussal, a menekültüggyel és a migrációban érintett fiatalok helyzetével is foglalkozik. A Vincenzo Amendola olasz külügyi államtitkár által ismertetett adatok szerint az elmúlt egy hétben 11 ezer embert mentettek ki a Földközi-tengerből. Mint mondta: a fiatalok a valóság elől menekülnek otthonaikból.
    Martin Kobler, az ENSZ líbiai különmegbízottja arra hívta fel a figyelmet, hogy Líbia lakosságának kétharmada 35 év alatti. Úgy vélte, hogy a fiataloknak jelentős politikai szerepet kell szánni az ország újjáépítésében. 
    Ausztria 2017. január elsejétől tölti be a soros EBESZ-elnöki tisztséget. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter arról beszélt, hogy a radikalizálódás elleni harc lesz majd az osztrák EBESZ-elnökség célkitűzése. "A szélsőségesek radikalizálják a fiataljainkat" - mondta a miniszter, akinek közlése szerint az EBESZ tagországaiból eddig több mint tízezren, Ausztriából pedig mintegy háromszázan utaztak Szíriába vagy Irakba, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet kötelékében harcoljanak.