Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az Egyesült Államokban is több rendezvényen emlékeznek a forradalomra

2016-10-06 13:25:00

 Több rendezvényt is tartanak októberben az Egyesült Államokban az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából.

    A hathetes ünnepségsorozat keretében konferenciát rendeznek Simicskó István honvédelmi miniszter részvételével a washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen, a miniszter kiállítást nyit majd meg a Pentagonban, szobrot avatnak a magyar nagykövetség új épületében, s a filmfesztivál mellett három koncerttel is tisztelegnek '56 emléke előtt. Az elkövetkező hat hétben az Egyesült Államokban élő magyar közösségek is ünnepségeket szerveznek, például Clevelandban, Chicagóban, Bostonban, Floridában és Kaliforniában.
    Az eseménysorozatot már a múlt héten megnyitotta Szijjártó Péter külgazdaság és külügyminiszter, de a legtöbb rendezvény a következő hetekben lesz.
    Szemerkényi Réka, Magyarország washingtoni nagykövete a magyar-amerikai viszonyra utalva az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: "a rendezvénysorozat lehetőséget ad arra, hogy felülemelkedjünk a napi nézeteltéréseken".
    A nagykövet aláhúzta, hogy a rendezvénysorozattal Magyarország és a nagykövetség szeretné szélesre tárni a kapukat, s mélyebben megismertetni az amerikaiakkal és az amerikai magyarokkal a hidegháború történetének ezt a történelmi jelentőségű pillanatát.
    "1956 megmutatta egyúttal azt is, hogy az elnyomott magyar nép belső értékrendje teljesen eltért a szovjet rendszerétől" - fogalmazott a nagykövet. Szemerkényi Réka elmondta: a legmegfelelőbb kifejezési formákat keresték, amikor összeállították az '56-ra emlékező programsorozatot. Ennek jegyében válogatták ki a mini-filmfesztivál filmjeit is, amelyeknek mindegyike '56-tal foglalkozik, s lehetővé teszik a forradalom különböző aspektusainak megismerését és az akkori történések mélyebb átgondolását, és ez a szándék motiválta a gyermekrajz-pályázat meghirdetését is.